fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U prvih osam mjeseci u Hrvatskoj pet posto više kruzera

Po hrvatskom Jadranu u prvih osam mjeseci ove godine bilo je 518 kružnih putovanja stranih brodova, što je 13 putovanja ili 4,6 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Na svim stranim brodovima koji su u Jadran na kružna putovanja doplovili u osam mjeseci ove godine bilo je ukupno 706,7 tisuća putnika, što je 2,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ti brodovi u Hrvatskoj su boravili ukupno 1.171 dan ili 14,2 posto više nego lani.

Uobičajeno najviše brodova, ili 63,5 posto, svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentirali su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju slijedi Splitsko-dalmatinska sa 21 posto brodova, dok je u ostale četiri jadranske županije to učinilo preostalih 15,5 posto stranih brodova.

Prema zastavi broda, najviše su kružnih putovanja u osam mjeseci ove godine, 131, ostvarili brodovi pod zastavom Bahama, a slijedi 107 odnosno 106 putovanja na brodovima pod zastavama Italije i Malte.

Porastima u osam mjeseci pridonio je i ovogodišnji kolovoz u kojemu je na Jadranu kružnih putovanja stranih brodova bilo 123, što je 11 posto ili njih 12 više nego u lanjskom kolovozu.

Po mjesecima od početka ove godine do kraja kolovoza, najveći porast broja kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu ostvaren je u ožujku, od čak 111 posto, ali s malom bazom, što znači da je broj putovanja povećan s 9 iz lanjskog ožujka, na 19.

Izvor: Poslovni.hr