fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Puli otvoren prvi muzej maslinarstva u kojem možete učiti o maslinama i kušati ulje

Pula se može pohvaliti novom atrakcijom, prvim hrvatskim muzejom maslinarstva „Museum Olei Histriae“. Kuća istarskog maslinovog ulja otvorena je na 500 četvornih metara, svoj sadržaj predstavlja na 12 jezika, a posjetitelji mogu doznati kako se maslina sadila i obrađivala nekad, kako se to radi danas, te birana istarska ulja kušati i kupiti piše Večernji List.

”Željela sam ispričati priču o tradiciji, bogatstvu, mogućnostima, blagu koje imamo.Istra to zaslužuje jer je na samom vrhu po kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja u svijetu. Svi naši posjetitelji mogu degustirati istarska ulja uz edukaciju pravilnog kušanja. Uvjerena sam da smo ovdje počeli pisati jednu uspješnu kulturološku i gastro priču”, kaže o projektu vrijednom dva milijuna kuna Lorena Boljunčić, inicijatorica projekta i vlasnica Kuće istarskog maslinovog ulja.

Svemu su prethodila, kako objašnjava, brojna putovanja na kojima je otkrivala mjesta i projekte koji su turistima prenosili tradiciju na moderan i zanimljiv način. Nakon toga je bio dovoljan jedan slučajni posjet starom obiteljskom masliniku… Adaptacija i uređenje interijera potrajalo je nešto više od godinu dana. Kuća istarskog maslinovog ulja smještena je, inače, u prostorima nekadašnje Arena Trikotaže i podijeljena je na muzejski dio, te degustacijski i prodajni prostor, a adaptacija i uređenje interijera trajali su nešto više od godine dana. Degustacije istarskih maslinovih ulja, inače, vodi Lena Puhar O’Grady, diplomirana povjesničarka umjetnosti i arheologinja iz maslinarske obitelji s certifikatom kušačice maslinovog ulja.

Župan Istarske županije Valter Flego podsjetio je na otvorenju da su Istrani dvije godine zaredom prvaci svijeta u maslinovom ulju.”Istra je 1999. imala samo 250 tisuća stabala maslina, a danas ih ima 1,5 milijun, što nije slučajnost. Ne želimo biti prosječni, već najbolji pa i u proizvodnji maslinovog ulja. Ovaj projekt je odličan i uvjeren sam u njegov uspjeh”, kazao je Flego. Gradonačelnik Pule Boris Miletić kaže kako je današnji turizam turizam doživljaja. “To ovaj muzej i mogućava, Lorena je do sada već realizirala turističke projekte u našem gradu, a ovo je jedan ogroman korak naprijed. Sretan sam kad vidim da ljudi imaju vjere i hrabrosti uložiti u svoj grad”, poručio je Miletić.

Izvor: Večernji List