fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Raspisan javni poziv za potpore, evo tko može dobiti 15.000 kuna

Autorima i prevoditeljima dodjeljivat će se stimulacije za objavljene, autorske ili knjige prevedene sa suvremenih jezika, knjige proze (romani, knjige priča, književni eseji), zbirke poezije te stripove i knjige namijenjene djeci i mladima.

Ministarstvo kulture i medija raspisalo je Javni poziv za dodjelu 20 autorskih i deset prevoditeljskih stimulacija na području književnog stvaralaštva i književnog prevodilaštva za 2019. i 2020. godinu, u pojedinačnom neto iznosu od 15 tisuća kuna.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva, Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevoditeljima za najbolja ostvarenja na području književnog prevodilaštva u 2019. i 2020. godini raspisan je nakon revizije i postupka prijavljivanja i postupka vrednovanja, a u bliskoj suradnji i dogovoru sa strukovnim udrugama s područja književnosti – Društvom hrvatskih književnika, Hrvatskim društvom pisaca, Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade te Društvom hrvatskih književnih prevodilaca, a nakon prošlogodišnje pauze uslijed pandemije.

Putem ovog Javnog poziva dodijelit će se do 20 autorskih i do 10 prevoditeljskih stimulacija u pojedinačnom neto iznosu od 15.000 kuna. Autorima i prevoditeljima dodjeljivat će se stimulacije za objavljene, autorske ili knjige prevedene sa suvremenih jezika, knjige proze (romani, knjige priča, književni eseji), zbirke poezije te stripove i knjige namijenjene djeci i mladima.

Na ovaj Poziv mogu se prijaviti autori i prevoditelji s prijedlogom književnih djela čije je prvo izdanje objavljeno na hrvatskom jeziku kod izdavača registriranih u RH u razdoblju od 1. siječnja 2019.  do 31. prosinca 2020. godine.

Prijaviti se mogu književna djela napisana izvorno na hrvatskom jeziku ili djela prevedena na hrvatski jezik.

Stimulacije se neće dodjeljivati za publicistička, znanstvena i stručna djela, kao ni za prijevode istih.

Po prijedlozima strukovnih udruga u vrednovanju će se u obzir uzimati nagrade koje su dodijeljene autorima i prevoditeljima za prijavljeno djelo, prikazi i kritike objavljene u medijima te sudjelovanje autora i prevoditelja na književnim festivalima.

Autori i prevoditelji koji nisu predstavljali prijavljenu knjigu na festivalima, za koju nisu objavljivane kritike ili dodijeljene nagrade dužni su priložiti stručnu recenziju.

Uslijed slabije razvijene prakse objavljivanja kritika koje bi govorile o kvaliteti prijevoda, kod vrednovanja prevoditeljskih prijava recenzije će imati naročitu važnost.

Osim bodova koji će se autorima i prevoditeljima  dodijeliti na temelju dodijeljenih nagrada, objavljenih prikaza i sudjelovanja na festivalima s ciljem predstavljanja pojedinih djela, sve će prijave vrednovati i posebno formirano povjerenstvo u koje će svaka od spomenutih strukovnih udruga – DHK, HDP, HDKZM i DHKP imenovati svojeg predstavnika.

Stimulacije će se ove godine dodjeljivati za djela objavljena u 2019. i 2020. godini, a planira se da se svakim sljedećim pozivom također obuhvate zadnje dvije godine kako bi se svim knjigama dala prilika da uđu u konkurencije za nagrade i da budu predstavljene u medijima i na festivalima kroz duže vremensko razdoblje.

Detaljne propozicije natječaja, kao i sustava bodovanja, dostupne su na poveznici https://min-kulture.gov.hr/natjecaji-16274/javni-pozivi-404/20839