fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Roboti će čistiti krčke plaže i uvale od plastičnog otpada

Cilj projekta je razvijanje učinkovitog i automatiziranog rješenja za sprečavanje zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja u konačnici završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem vraća se na naše stolove

ukladno strateškom opredjeljenju usmjerenom k očuvanju okoliša i održivom razvoju, krčka komunalna tvrtka Ponikve kontinuirano pokreće razne projekte koji su »na tom tragu«. Među ostalim, prije desetak godina krčki su komunalci osmislili i pokrenuli od javnosti vrlo dobro prihvaćeni projekt nazvan »Plava vreća«, a sad se uključuju u još jedan tematikom sličan europski projekt nazvan »In-No-Plastic«. Kako nam je predstavio Dejan Kosić, tehnički direktor Ponikava, radi se o inovativnom pristupu prevenciji, uklanjanju i ponovnoj uporabi morskog plastičnog otpada.

Automatizirano rješenje

Projekt je pokrenut početkom listopada prošle godine i trajat će do konca rujna 2023. godine, a u njega je uključeno 17 partnera iz Europske unije, zainteresiranih za smanjenje negativnog utjecaja plastike na more i okoliš općenito, navodi Kosić. Cilj projekta je razvijanje i implementiranje učinkovitog i automatiziranog rješenja za sprečavanje zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja, u konačnici, završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem vraća se na naše stolove.

Ukupna sredstva predviđena za taj projekt dosižu 7,4 milijuna eura, a prijedlog budžeta za Ponikve eko otok Krk je nešto veći od 308 tisuća eura, nastavlja naš sugovornik ističući da će se od tog iznosa čak 70 posto »povući« iz europskog programa »Horizont 2020«. Ostatak sredstava potrebnih za provedbu planiranih aktivnosti osigurat će same Ponikve. Uz Ponikve eko otok Krk, na projektu rade još dva hrvatska partnera – tvrtke Probotica iz Zagreba te Sensum iz Rijeke.

Kampanje putem aplikacije

U sklopu tog inovativnog i ambicioznog projekta, kaže nam tehnički direktor otočne komunalne kompanije i dosad prepoznate po kvalitetnim i inovativnim rješenjima povezanim s gospodarenjem otpadom, elektromobilnosti i zbrinjavanjem i pročišćavanjem otpadnih voda, na Krku će se izabrane plaže i uvale čistiti od makroplastike automatiziranim procesima, upotrebom – robota. Tako prikupljena plastika obradit će se te će se od nje izrađivati korisni predmeti.

Tijekom trajanja projekta organizirat će se i kampanje čišćenja okoliša, uz korištenje posebne mobilne aplikacije. Također, svake godine će se na raznim lokacijama diljem otoka održavati sedmotjedne demonstracije 3D ispisa prikupljenog otpada. U Ponikvama se nadaju da će ovaj »robotsko-čistački« projekt, kao i mnogi drugi koje su krčki komunalci proteklih godina provodili, naići na dobar odaziv građana čije će uključenje u zacrtane ekološke, ali i edukacijske aktivnosti kakve će se provoditi diljem EU-a, pridonijeti uspjehu planiranih projektnih mjera i dosizanju ambiciozno postavljenih »okolišnih« ciljeva.

Izvor: Novilist.hr