fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sastavni dio napretka je znati gdje uložiti

Ako želimo kontinuirano napredovati kroz život, na vrhu prioriteta trebalo bi nam biti ulaganje u znanje.

Klišej, ali istina. I to nam potvrđuje Warren Buffet, jedan od najbogatijih ljudi svijeta kojeg često zovu “legendarni ulagač”. Za jedan intervju je izjavio: “Investing in yourself is the best thing you can do. Nobody can take that away from you.”
„Legendarni ulagač“ nije savjetovao da ulažemo u dionice ili svoju firmu. Savjetovao je da ulažemo u sebe.

Piše: Zvjezdana Tintor/Samopozitivno.com

Jedan od najboljih načina ulaganja u sebe je upravo ulaganje u znanje. Kada nešto novo naučimo, kada stvarno nešto novo shvatimo, to utječe na nas. Nekad ćemo svjesno to negdje primijeniti, a nekad ćemo nesvjesno promijeniti svoje ponašanje i odluke u skladu s novim znanjem.
U svakom slučaju, novo znanje ostavit će traga u nekom segmentu našeg života, makar njegovom najmanjem djeliću. I tako, malo po malo, dolazimo do većih dijelova, većih ideja i većih promjena.

Šteta je ne iskoristiti vrijeme u kojem živimo

Danas nam je toliko toga dostupno; od knjiga, članaka, podcasta i videa do seminara, tečajeva i konferencija. I tako je šteta to ne iskoristiti.  Bill Gates je jednom rekao: „This is a fenomenal time to be a curious person, with all the information that’s out there.“. I zbilja je! Činjenica da su nam dostupni svi ti sadržaji daje nam mogućnost da svakodnevno doznajemo nove stvari te u životu napredujemo onoliko koliko to sami želimo.  Šireći znanje širimo svoje vidike i potencijale, a time si dajemo priliku da postignemo više. Da budemo zadovoljniji, sretniji i ispunjeniji.  Oprah, kao i puno drugih uspješnih ljudi, također je puno ulagala u svoje znanje i objasnila kako su edukacija i knjige bili njena „putovnica za slobodu“. Jer što više znamo, manje nas toga koči. Što više znamo, više opcija imamo. Što više znamo, slobodniji smo. Znanjem direktno ulažemo u sebe, a u sebe nikada ne možemo uložiti previše. Naročito ako ulažemo u znanje koje nam služi da unaprijedimo sebe kao osobu; svoj um, duh i tijelo.  Jedini novac koji nikad nisam požalila je onaj uložen u knjige, tečajeve, seminare i konferencije. Jer što više stvari doznaješ, to te više vuče da ideš dalje. I što više stvari znaš, bolje znaš brinuti o sebi.

Znanje nudi rješenje za svaki problem

Postoje područja u životu u kojima nam je prirodno ulagati u znanje, kao što su posao i novi hobi. Ali postoje i ona u koja vrlo rijetko, možda i nikada nećemo uložiti. Financije i zdravlje najbolji su primjer.

U stanju smo redovito žaliti se oko financija, a većina nas nikada nije trunčicu svog vremena uložila u proučavanje tema poput upravljanja financijama. Većini nas nikada nije niti palo na pamet podignuti knjigu takvog naslova ili poslušati savjete nekog stručnjaka.
Ista stvar sa zdravljem. Stres i razne zdravstvene tegobe svakodnevica su većine ljudi, a rijetko tko se (i rijetko kada) odluči stati na loptu i pronaći neko dugotrajno rješenje. Žaliti se znamo, to se čuje svaki dan. Ali koliko često se stvarno odlučimo pobrinuti za sebe?
Lako upadnemo u onu zabludu „Nema se tu što učiti“ ili „Ma znam ja to“. Ali situacija u kojoj se nalazimo pravi je pokazatelj koliko zaista „znamo“.

Ulaganje u znanje o očuvanju zdravlja i upravljanju financijama trebalo bi nam postati jednako prirodno kao ulaganje u znanje o poslu. Isto vrijedi za bilo koje područje života kojim nismo u potpunosti zadovoljni, bez obzira na to da li se radi o samopouzdanju, ljubavnim odnosima, socijalnim vještinama ili nečem desetom.

Literature, videa i evenata ima sve više i više i nemoguće je ne pronaći ono što nam treba, i to u obliku u kojem nam to najviše odgovara.

Za one koji bi voljeli poraditi upravo na svom zdravstvenom stanju, a koji vole konferencije ili koji po prvi put žele vidjeti kako to izgleda, u Zagrebu se 08.06. održava konferencija „Kako umom i prirodnim metodama do zdravlja?“ gdje će se održati predavanja i radionice na temu svjesne kontrole vlastitog zdravlja.

Konferencije su jedan od onih evenata s kojih sigurno odlazimo inspirirani i motivirani novim saznanjima i idejama. Nisam ni ja u to vjerovala dok nisam otišla na prvu konferenciju. I zato ih planiram posjetiti još jako puno.
Možda smo uvjereni da su sve to gluposti i da nam nitko ne treba govoriti kako se „nositi sa stresom“, kako „raditi na sebi“ ili kako postaviti „petogodišnji financijski plan“. I možda stvarno ne treba, možda živimo život baš kakav želimo i potpuno smo zadovoljni svim njegovim segmentima. Ali ako nismo, možda ipak nije loše poslušati nekoga.

Zato ulaganje u znanje. Zato knjige. Zato seminari i konferencije. Jer umjesto problema onda vidimo opcije, alternative i rješenja. Što više informacija imamo, bolje znamo što i kako. Pa čak i ako samo želimo živjeti mirnijim i opuštenijim životom.  Kada imamo znanje, znamo. A kada nemamo, imamo izlike. Kao i uvijek, izbor je naš.

Više informacija o konferenciji „Kako umom i prirodnim metodama do zdravlja?“ možete pronaći ovdje.