fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sedam biljaka koje ovo ljeto morate posaditi u svom domu kako biste otjerali neugodne komarce

Ljeto, sunce, osvježavajuća pića, uživanje…. Sada kada ste već se zamislili tamo, cijelu priču pokvarit će komarci. Ovi iritantni kukci također su htjeli, ne htjeli simbol ljeta. Uz ove biljke koje ćete posaditi u vašem domu, terasi, vrtu ili balkonu mogu vas vratiti idili s početka.

Kako smo ove godine ranije krenuli u ljetne temperature, tako je i sezona komaraca već započela. Možda postoje oni rijetki sretnici koje ovi iritantni kukci zaobilaze u širokom luku, ali većina će ovih mjeseci muku mučiti s ubodom i svrbežom od komaraca. Umjesto raznih kemikalija u vidu sprejeva, gelova, patrona za u struju, posadite biljke koje će ih putem do vašeg doma preusmjeriti na neku drugu adresu. Donosimo vam popis biljaka koje komarci nimalo ne obožavaju, a jednostavno ih je posaditi u vrt, na balkon, čak i ako nemate te mogućnosti onda na prozorsku dasku. Osim što ćete time dobiti nove ukrase u vidu biljaka, sezonu komaraca prebroditi ćete znatno lakše.

Ružmarin

Jedna je u nizu biljaka čiji miris komarci naprosto ne podnose. Dovoljno je posaditi teglicu s ružmarinom i postaviti na prozorsku dasku ili pak na balkon i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je ružmarin u cvijetu. Miris ove biljke koju možete koristiti i kao začin će biti intenzivniji ako protresete biljku, a time i učinkovitiji.

Lavanda

Njezin ugodni miris za vas, negativno djeluje na komarce. Osim što primjerice hidrolat od lavande može biti odličan u ublažavanju kod uboda, posađena lavanda odagnat će komarce već pri pomisli da se “ušuljaju” u vaš dom.

Bosiljak

Još jedan izvrstan začin u kuhinji čija posađena biljka odlično tjera komarce. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ako vas komarac ugrize protrljajte to mjesto listovima od bosiljka, smanjit ćete svrbež.

Limunska trava

Jedan od vodećih repelenata u borbi protiv komaraca. Njezin limunasti miris odvlači komarce, ali i odlično izgleda u teglicama.

Menta

Osim komaraca otjerat će i mrave, buhe i razne druge kukce, a i odlično se slaže uz osvježavajuća pića tijekom ljeta.

Kinesko grožđe

To je višegodišnja biljka prigodna za one koji imaju vrt. Štitit će vas od komaraca tijekom više godina, a s obzirom na to da naraste i do 10 metara, možete je iskoristiti za relaks zonu u hladovini krošnje.

Melisa

Izvrsna je za tjeranje komaraca, no melisa može odlično pomoći i prilikom uboda. Naime, zgnječeni list na mjestu uboda smanjuje svrbež, a ako sok iz listova kapnete na mjesto uboda neugodni svrbež će u potpunosti nestati.

Izvor: Green.hr