fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

SENZACIJA – Eliud Kipchoge istrčao maraton za 1:59:40!

Prvi čovjek preko Atlantika u avionu, prvi čovjek na Mt. Everestu, hod na mjesecu… dobro su nam poznati ljudi koji su to ostvarili. Današnji će dan ući u povijest kao dan kada je ljudsko tijelo po prvi put istrčalo maraton u vremenu manjem od dva sata. Ime koje ćemo pamtiti: Eliud Kipchoge, vrijeme koje ćemo pamtiti: 1 sat 59 minuta i 40 sekundi!

Nakon neuspjelog pokušaja da istrči maraton ispod dva sata, koji se odvijao 2017. na automobilskoj pisti u Monzi, Kenijac Eliud Kipchoge i njegova ekipa nisu odustali od ideje. Čovjek koji je obilježio zadnjih šest godina maratonskog trčanja, svjetski maratonski rekorder i trkač koji je pobijedio na 11 od 12 maratona na kojima je nastupio, odlučio je da želi još jednu titulu koju mu nikad nitko neće oduzeti. Biti prvi maratonac s vremenom ispod dva sata.

Pozornica za ovaj rezultat, koji nama rekreativcima izgleda kao nešto s drugog planeta, postavljena je u Beč, u njegov predivan park Prater, na kružnu stazu od 4.4 kilometra. c najavljivan je nekoliko dana unaprijed, tražio se idealan dan, idealni vremenski uvjeti i sve se poklopilo danas, 12. listopada 2019. Utrka (koja to nije) počela je u 8:15 ujutro. Vrijeme gotovo idealno, sa samo malo više relativne vlažnosti zraka od očekivane.

Uvjeti za rušenje barijere su bili strogo kontrolirani – vodeće vozilo projiciralo je lasersku zraku pejserima postavljenim ispred Eliuda Kipchogea. Pet zečeva postavljenih u “V” formaciju imalo je zadatak napraviti kvalitetnu zavjetrinu i što točnije pratiti tempo od 2:50 min/km. Iza njih pet nalazio se Eliud Kipchoge, jedini u bijeloj majici. A iza njega, trčala su još dvojica trkača, svi zajedno u idealnoj aero poziciji.

Sve je išlo gotovo savršeno do 30. kilometra, kada je Eliud u trenucima pokazivao svoj prepoznatljiv znak da mi je teško – smiješio se. Iako je potpuno nevjerojatno i čudno, upravo tako on pokazuje patnju – umjesto patničkog lica, na licu mu je smiješak. No sve je za njega išlo baš kako je programirano u fazi priprema, zečevi su odradili savršen posao i doveli Eliuda do ciljne linije ispod dva sata. Veliku razliku u odnosu na neuspjeli pokušaj u Monzi donijela je publika. Deseci tisuća gledatelja uz stazu dizali su atmosferu i zasigurno pomogli u prekoračenju ove granice.

Iako se trčala točna maratonska distanca, INEOS 1:59 Challenge neće biti priznati svjetski rekord. Nekoliko je razloga tome –ovo nije organizirani maraton s drugim sudionicima. Nadalje, Kipchogeu je tempo diktirao čak 41 trkač koji su se rotirali, praveći zvijezdi trke zavjetrinu. Na pravoj utrci pejseri smiju izići sa staze, ali moraju startati na početku utrke i ne smiju se vratiti. Osim toga, Kipchoge je okrepu dobivao s bicikla, što također nije dozvoljeno na maratonskim utrkama.

No sve ovo ne umanjuje činjenicu da je još jedna trkačka barijera srušena, dokazano je da ljudsko tijelo može izdržati ovakav napor. Vjerujemo da je samo pitanje vremena kada će netko, vjerojatno ne Eliud Kipchoge, istrčati maraton ispod dva sata i na službenoj utrci.

Izvor: 3sporta.com