fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Šibenik EU novcem obnavlja i treću tvrđavu, uređuje se i ‘Sveti grad’

Nakon tvrđave sv. Mihovila i Šubićevca (Barone), Grad Šibenik novcem iz EU fondova revitalizirat će i svoju treću utvrdu – tvrđavu sv. Ivana (Tanaja). Novac iz EU fondova dobila je i Šibenska biskupija za projekt uređenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’

Obnovu tvrđave sv. Ivana Europski fond za regionalni razvoj sufinancirat će s 41 milijun kuna, a kako portal ŠibenikIn doznaje u šibenskoj gradskoj upravi, riječ je o dosad najvećem iznosu dodijeljenom Gradu i prvi put dobivenom na ovom natječaju. Ostatak novca, 7,6 milijuna kuna osigurat će Grad Šibenik.

Šibenik se obnovom svog fortifikacijskog sustava nastoji pozicionirati kao kulturno-turistička atrakcija temeljena na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije.

Revitalizacijom tvrđave sv. Ivana, koja se prostire na preko 13 tisuća kvadrata, predviđena je obnova bedema i uvođenje inovativnih sadržaja. Posjetitelji će tako u podnožju bedema moći uživati u gastro-vizualnom konceptu, a nezaboravan doživljaj pružit će revolucionarna tehnika 3D video mappinga na zidinama kojom će se prikazivati različiti sadržaji, stvarati dodatne dimenzije i optičke iluzije te dojam kretanja statičnih objekata. Na samoj tvrđavi uredit će se povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave.