fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sjedeći na loptama umjesto na stolicama učenici koriste obje polutke svoga mozga

Zanimljiv projekt predstavljen je u OŠ Ivana Filipovića. Svi su učenici 1.a razreda odradili nastavu sjedeći, umjesto na stolicama, na pilates-loptama. Riječ je o projektu koji se već neko vrijeme provodi po Europi, a ovo je prvi slučaj u ovom dijelu Hrvatske. Inicijativa je to koja je potekla iz same škole, a podržala ju je tvrtka Decathlon, čiji je jedan od glavnih mota “Sport dostupan svima”. Tako je ova tvrtka, koja djeluje i u Osijeku, za ovaj projekt školi donirala pilates-lopte veličine namijenjene djeci.

S druge strane, ravnatelj škole Zlatko Kraljević, inače kineziolog po struci, već je prije u svome radu provodio istraživanja koja su pokazala kako djeca imaju sve lošija držanje, ali se nikada konkretnije nije djelovalo kako bi se to ispravilo. Upravo provedbom tog projekta učenici bi sjedenjem na pilates-loptama razvijali fleksibilnost, ravnotežu, pravilno držanje, oblikovanje tijela, ali i psihičko opuštanje. Sjedeći na loptama umjesto na stolicama učenici koriste obje polutke svoga mozga, a kada je on već stimuliran, bolje su koncentrirani i na ostale zadatke.

– Vjerujemo kako će sjedenje u učionicama na pilates-loptama učenicima biti od velike koristi. Zasad se do kraja školske godine projekt provodi među prvim razredima, a vidjet ćemo na jesen hoćemo li nastaviti s tim i proširiti i na ostale razrede – rekao je Kraljević.

Naravno, među djecom, a posebno njihovom učiteljicom Ivanom Frančić, vidjeli smo oduševljenje nečim potpuno novim za njih. Ovom projektu potporu je dao i Grad Osijek, čiji je predstavnik na ovom predstavljanju bio Davor Brust, pomoćnik pročelnika u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti.

Izvor: Glas-slavonije.hr; Foto: ZDENKO PUŠIĆ