fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Ovo je skriveni dragulj, mjesto gdje vaš turizam počinje’

Da se predstavim – ja sam Ashley Colburn i najveća sam obožavateljica Hrvatske. O vašoj zemlji pišem iz perspektive stranca s nadom da ću vas inspirirati da i sami dodatno istražite svoju prekrasnu zemlju. Nakon što sam proputovala 57 zemalja diljem svijeta shvatila sam da nigdje doista nema mjesta kao Hrvatska, zemlje koju ponosno zovem svojim posebnim domom koji se može obilaziti tijekom cijele godine.

U svojoj prvoj kolumni odlučila sam pisati o mjestu koje volim zvati skrivenim draguljem, mjestom gdje vaš turizam počinje. Mislim na Ilok, šarmantni gradić u najistočnijem dijelu zemlje koji leži na Dunavu. I teško mi je ustvari priznati da sam put do njega pronašla tek nakon osam godina i 25 posjeta Hrvatskoj. Znam da gotovo i nema osobe koja ovdje živi, a da nije popila barem čašu vina iz Iločkih podruma koji svake godine proizvedu čak četiri milijuna litara vina.

Ali u ovome je stvar, dok mnogi od vas redovito putuju iz Zagreba po tri sata automobilom prema moru, rijetko se tih istih tri sata vozite u drugom smjeru, na istok zemlje.

Kad kažem tri sata, ne mislim na vaš standard vožnje (svi ćete reći da su dovoljna samo dva sata), nego na svoj srednje brzi kalifornijski standard, i to iz središta Zagreba do središta Iloka.

Pritom gužve na autoputu nema, pogled na brojna pitoreskna sela je prekrasan, a onda na kraju ulazite u Ilok koji će vas možda i šokirati svojom očaravajućom ljepotom. Ako ste, pak, toliki zaljubljenik u vodu, možete se baciti u Dunav i odmarati na njegovim pješčanim obalama. A prije nego što krenete s kušanjem različitih vina, možete istražiti gradić s bogatom povijesti i odličnim muzejem.

 

Reportažu pročitajte klikom ovdje.