fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Slavonski voćari i povrtlari izlaz traže u udruživanju

Proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda.

Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, tri županijska LAG-a i predstavnici Ministarstva poljoprivrede danas (utorak) su u Slavonskom Brodu održali sastanak s proizvođačima voća i povrća na kojem su ih informirali o prednostima osnivanja i ponudom proizvođačkih organizacija.

Naime, proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda. Spas od kaotične situacije u kojoj su se našli vide u osnivanju proizvođačkih organizacija sastavljenih od sedam ili više proizvođača koji zajedno ostvaruju godišnji promet od najmanje 3 milijuna kuna.

Tako udruženi mogli bi se kandidirati za sredstva iz mjere 9, podmjere 9.1 Programa ruralnog razvoja, što bi im u slučaju uspješnog apliciranja u idućih pet godina donijelo 500 tisuća eura. – Osnovna uloga proizvođačke organizacije je da pronalazi tržište i osigurava plasman proizvođačima, a to je upravo ona karika koja je u ovom trenutku najslabija – pojašnjava zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

Jedan od proizvođača zainteresiranih za udruživanje u organizaciju je Tihomir Velikanović iz Trnjana, kojemu će velik dio jabuka na njegovu obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ove godine ostati neubran jer kupaca jednostavno nema. Prema njegovim riječima, problem je u uvozu velikih količina jabuka iz Poljske, čijoj cijeni od 13 eurocenti po kilogramu naši proizvođači jednostavno ne mogu konkurirati.

– Stvar je u tome da poljska država subvencionira proizvodnju s 20 eurocenti i tako pomaže u pripremi robe za tržište. Mi tome ne možemo konkurirati bez potpore i zaštite naše domaće jabuke – ističe Velikanović.

Izvor: Poslovni.hr