fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Smart-city Pula: Prvi krenuli s e-poslovanjem, građani internetom plaćaju račune, upisuju djecu u vrtiće, sudjeluju u kreiranju proračuna i provjeravaju status svojih predmeta

Tu je i aplikacija pod nazivom ‘Pula na dlanu’ koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu, trendove kretanja gospodarskih pokazatelja, strukturu poduzetnika prema veličini, djelatnostima, vlasništvu, ali i mogućnost pretraživanja, analize i rangiranja svih tvrtki u gradu prema raznim kriterijima, kako u grafičkom, tako i u tabličnom obliku.

Kada govorimo o pametnim gradovima koji uvode tehnološka rješenja koja život njihovim građanima čine lakšim, ne možemo zaobići Pulu koja je prva napravila fantastične iskorake u uvođenju elektroničkog poslovanja u rad gradske uprave. S tim je procesom počela još 2007. godine i bila je prvi grad u Hrvatskoj. Na taj se način smanjila papirnata birokracija, ubrzao se način rješavanja predmeta, a građanima su omogućene znatne uštede vremena i novaca. Sustav se od tada konstantno nadograđuje, a Pula je sada započela i s radom na uvođenju pametnih rješenja na terenu, poput pametnog parkiranja, pametne javne rasvjete do pametnog navodnjavanja.

No, vratimo se elektroničkom poslovanju i drugim e-uslugama. Nakon e-Poslovanja uvedene su usluge poput e-Vrtića, odnosno elektroničkog upisa djece u dječje vrtić čime je on postao jednostavniji i transparentniji, a putem usluge e-Račun građani Pule mogu plaćati račune za dječje vrtiće, komunalnu naknadu, vodu, plin, potom za otplatu stanova u vlasništvu grada te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća, pri čemu mogu uštedjeti do 70 posto sredstava, kažu nam u gradu. Uslugom e-Predmet građani mogu u svakom trenutku jasno saznati u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta. No, informatizacija nije tu stala, pa je s ciljem uključivanja građana u donošenje ključnih odluka u razvoju grada, Pula uvela i e-Konzultacije. Aplikacijom e-Proračun omogućena je aktivna participacija i olakšana je suradnja s gradskom upravom, a sam proračun bliži je mlađoj populaciji.

Tu je i aplikacija pod nazivom ‘Pula na dlanu’ koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu, trendove kretanja gospodarskih pokazatelja, strukturu poduzetnika prema veličini, djelatnostima, vlasništvu, ali i mogućnost pretraživanja, analize i rangiranja svih tvrtki u gradu prema raznim kriterijima, kako u grafičkom, tako i u tabličnom obliku. Pored trendova kretanja gospodarskih pokazatelja, aplikacija nudi mogućnost pregleda turističke statistike za Pulu, poput broja noćenja i dolazaka, porijeklu gostiju, po smještajnim kapacitetima ili primjerice vrsti smještajnih kapaciteta. Aplikacija nudi i mogućnost pregleda podataka o stanovništvu i zaposlenosti. Građani svoje sugestije, prijedloge i primjedbe mogu prijaviti i putem aplikacije SmartPula.

Grad Pula, pohvalili su nam se u gradskoj upravi, bila je prvi grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo novu, inovativnu aplikaciju pod nazivom Razvrstaj.me Plus koja građanima omogućava jednostavno svakodnevno snalaženje u razvrstavanju otpada. Aplikacija je zamišljena kao pomoć građanima kako bi na što jednostavniji način te što učinkovitije razvrstavali otpad na kućnom pragu te na jednom mjestu bili u mogućnosti saznati sve relevantne informacije vezane za sustav selektivnog prikupljanja otpada na području Pule.

I na terenu se Puljani trude ići u korak s vremenom. U gradu je omogućeno plaćanje parkinga SMS-om, a na lokaciji pulske tržnice, Opće bolnice Pula te Sveučilištu Jurja Dobrile postavljen su info-kiosci s LCD ekranima na kojima su prikazane informacije i zanimljive vijesti iz regije i Europske unije. Pula je odavno uvela i besplatni Wi-Fi na najfrekventnijim gradskim lokacijama. PulaFreeAir se sustavno razvija, a područje pokrivenosti se konstantno širi, kažu. Posebno valja istaknuti da je mreža besplatnog interneta uvedena i u svim autobusima javnog gradskog prijevoza Pulaprometa.

No, Pula se sprema napraviti i puno više. 18. listopada ove godine potpisan je Sporazum o suradnji između Grada Pule i Istarske županije s jednom od vodećih svjetskih komunikacijskih tehnoloških tvrtki Huawei. Za Grad Pulu, Sporazum je početak suradnje na implementaciji prikladnih rješenja za „pametni grad“.

Gradonačelnik Pule, Boris Miletić, kaže nam da tim Sporazumom žele unaprijediti već postojeći sustav pametnih rješenja koje Grad već godinama koristi nekim novim, od pametnog parkiranja, pametne javne rasvjete do pametnog navodnjavanja i drugih. „Svjedoci smo da se svijet ubrzao mijenja, a mi i dalje želimo biti ukorak s najnovijim trendovima kako bi građanima omogućili što bolju i kvalitetniju uslugu“, kaže Miletić i najavljuje buduće projekte.

„Uz širenje postojećeg sustava električnih bicikala kao alternativnog načina prijevoza u gradu kojeg smo nazvali Bičikleta, pokrećemo i projekt pod nazivom Pametna ruta 308 čime ćemo povezati centar grada s okolnim prirodnim očuvanim krajolicima i nadovezati se na već umreženi sustav biciklističkih ruta. Projekt je upravo ovih dana započeo postavljanjem pametnih klupa s nadstrešnicama sa solarnim napajanjem punjača za mobilne uređaje i stanicama za punjenje električnih bicikala koje imaju ugrađen priključak s različitim utičnicama za razne vrste električnih bicikli te nosačima za bicikle“, rekao nam je Miletić.

Nakon što su uveli senzore koji vozače obavještavaju o broju slobodnih mjesta na nekim parkiralištima, Pula s komunalnim poduzećem Pulaparking razvija „smart“ parking aplikaciju kojom će se omogućiti i rezervacija parkirnog mjesta na željenom parkiralištu u gradu, a grad radi i na uvođenju mogućnosti elektroničkog plaćanja niza gradskih usluga i to ne samo za fizičke već i za pravne osobe što će uvelike ubrzati način i omogućiti veću efikasnost naplate.

„Pula je prepoznata kao jedan od najboljih gradova za život i poslovanje, što je rezultat predanog rada svih naših sugrađana, kao i gradske uprave koja kroz različita ulaganja želi dodatno unaprijediti kvalitetu života u našem gradu. Naravno, na prvom su nam mjestu naši građani kojima dugoročno želimo olakšati svakodnevicu kroz uvođenje inovativnih tehnoloških rješenja. Iskustvo korištenja pametnih rješenja u posljednjih više od 10 godina razlog je zašto ova gradska uprava planira i u budućnosti ulagati i koristiti nove tehnologije koje mogu dodatno pozitivno utjecati na život u našem gradu“, zaključuje pulski gradonačelnik Miletić.

Izvor: gradonačelnik.hr/Dalibor Dobrić