Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Split napokon dobiva azil za napuštene životinje

U Splitu je velik broj napuštenih, zlostavljanih kućnih ljubimaca, poglavito pasa i mačka.

Vlasnicima dosade, ostave ih na cesti ili ih samo prepuste ulici kad ostare i postanu im velik teret. Ima i roditelja koji su svome djetetu za rođendan kupili štenca, u međuvremenu je potomak našao novu igračku, a živo biće su ostavili negdje u grmlju u Stobreču ili Kaštelima.

Neki su toliko bezdušni da tek okoćene pse ili mačke zavežu u kesu i bace u kontejner, more… I onda na scenu stupaju volonteri koji skuplaju te jadne životinje, drže ih po kućama “teta čuvalica”, skupljaju za hranu, veterinarske troškove, traže udomitelje…. A s čime se sve susreću volonteri koji skupljaju životinje po cesti najbolje svjedoče apeli udruge “Sehaliah”.

“Utapamo se! Doslovno. Nismo sigurni da ćemo imati dovoljno novaca da platimo smještaje za Viki i Luxu. A i Mačkogradu naručujemo vreću Royal Canine dehidrata. Rafo nam je i dalje na antibioticima”, “Nažalost smještaj za štene nam je propao, please ljudi, mala mrva treba čuvanje u Splitu hitno! Hrana, ampula I oprema je spremna. Izgubili smo dragocjeno vrijeme jer smo mislili da imamo smještaj pa vas preklinjemo da se što prije javite”,

“Potrebna je teta čuvalica. Najhitnije! Na području Kaštel Starog netko je u draču bacio kesu s malim mačićima. Uspjeli smo se probit do njih, izvući ih, ali tek su se okotili i potrebna je maca koja bi ih othranila. Pomozite…”, “Ako se osjećate loše… Pogledajte onda ovog mačića. Pahuljka je pas sažvakao. Ugrizne rane ajme duboke. Mravi koji su gmizali po njemu nisu baš pomogli… Ima i slomljenu zdjelicu. I slomljenu bedrenu kost koja je sada operirana. I svejedno ovaj malac je sretan.I zahvalan. I pun ljubavi Ali nitko ga nije poželio udomiti. Niti jedan upit za Pahuljka. Zar nitko ne vidi našeg borca?!”, “Zahvaljujući jednoj dragoj teti koja nam je jučer dala kunice mi smo danas jednoj maloj mrvici kupili hranu i pijesak. U ponedjeljak ide veterinaru na pregled na naš račun. Koma smo s novcima, ali jednostavno ne možemo ljudima reći ne kada nas zamole za pomoć. Zbog napuštenih i jesmo tu. Zbog njih i radimo sve ovo…”…

Sve su to molbe spomenute udruge, a koje bi konačno trebale biti uslišane izgradnjom azila za životinje u Splitu.
Sve se nedavno konačno pomaknulo s mrtve točke i to na inicijativu gradskog vijećnika Ante Zoričića koji nije htio ostati imun na gore navedene apele.

– Želim vas izvijestiti da me je na moju zamolbu gradonačelnik Splita g. Andro Krstulović Opara godine imenovao koordinatorom u svrhu pronalaska lokacije i realizacije projekta azila za životinje na području grada Splita. Ovaj problem prisutan je već desetljećima i bilo je brojnih pokušaja pronalaska adekvatne lokacije za ovu namjenu. Zbog strogih propisa i potrebe da ova lokacija ima znatnu udaljenost od naselja potraga je sužena na ograničeno područje sjeveroistočnog dijela Splita i do sada nije bila uspješna unatoč angažmanu brojnih pojedinaca i institucija.

– U sljedećem razdoblju nastojat ću sa stručnim službama grada Splita pronaći takvu lokaciju, a namjera mi je u rješavanje sveobuhvatnog problema azila za životinje uključiti brojne pojedince koji su izrazili spremnost da pomognu. U tu svrhu od iznimne važnosti držim i ulogu medija jer je senzibiliziranje javnosti za ovu temu ključno, posebno u ovim trenucima kada problem životinja nije u prvom planu – priopćio je Zoričić uz napomenu kako će do kraja vijećničkog mandata nastojati pronaći adekvatnu lokaciju, pokrenuti proces izrade projektne dokumentacije te uvrstiti potrebna sredstva u projekciju budućeg proračuna, tj. dovesti ovaj projekt do neke nepovratne točke na putu do njegove konačne realizacije.

– Jedno od mogućih rješenja je da se zoološki vrt na Marjanu prilagodi azilu za životinje, ali za takvu odluku potrebna je izmjena pravilnika ministarstva poljoprivrede koji bi predvidio takvu mogućnost. Ali prije svega nužna je javna rasprava koja bi definirala taj vrijedni prostor koji već dugo vremena ne ispunjava svoju svrhu. Prednost ove lokacije je što bi napuštene životinje gotovo svakodnevno posjećivala djeca, njihovi roditelji i volonteri. Smisao i cilj je da on za životinje bude tek privremeni smještaj do udomljavanja – navodi taj gradski vijećnik