fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stižu nam tri novčane injekcije: Prosječnom umirovljeniku čak 1.000 kuna više!

S obzirom na rast potrošačkih cijena umirovljenicima je svaka financijska injekcija više nego dobrodošla. Koliko god novčane pomoći bile simboličke, mnogi će dobiti čak tri potpore u samo mjesec dana; povećanje mirovine, energetski dodatak i uskrsnicu, čime će makar malo pokrpati rupe u kućnom budžetu.

Za mnoge umirovljenike razdoblje od početka travnja do početka svibnja bit će financijski i te kako povoljno, jer će u mjesec dana dobiti čak tri financijske injekcije. Usklađivanjem uvećanu mirovinu s isplatom zaostataka dobit će svi, a svi s mirovinom do 4.000 kuna dobit će i Vladin energetski dodatak početkom svibnja. Ovisno o mjestu prebivališta, mnogima će grad ili općina isplatiti i uskrsnicu. Koliko god ti iznosi bili mali, i jednokratni, dobro će doći da se pregrme sve veća poskupljenja hrane i energenata te plate zaostali računi za grijanje. Umirovljenici će Uskrs dočekati ipak malo dostojnije, premda nikada nismo imali toliki broj siromaštvom ugroženih starijih osoba, posebice žena u starosti. Kada tomu dodamo posljedice pandemije, potresa, rata i ostalih globalnih problema koji se odražavaju na krhko domaće gospodarstvo, ekonomske, ali i društvene odnose i psihu posebice starijih osoba, jasno je da ćemo krizu plaćati još dugo.

Na prosječnu mirovinu povećanje sa zaostacima 180 kn

Ipak, prvo ovogodišnje usklađivanje donosi nam nešto veću mirovinu, povećanje od 2,24 posto. Na prosječnu mirovinu riječ je o 60 kuna. Tako usklađena mirovina bit će nam isplaćena u travnju za ožujak sa zaostacima za siječanj i veljaču. Prosječnom umirovljeniku na račun će u travnju sjesti 180 kuna više.

Pojedini gradovi i općine, otprilike njih trećina, isplatit će umirovljenicima uskrsnice. Zasad je tek desetak gradova objavilo službene javne pozive starijim sugrađanima da se jave za isplatu ove novčane pomoći, ali vremena do Uskrsa još ima dosta. Ovisno o visini mirovine, takve potpore kreću se od 100 pa do 700 kuna, no u prosjeku su ipak oko 200 do 300 kuna. Također, svaka jedinica lokalne samouprave ima postavljen cenzus iznad kojeg vaši prihodi ne smiju biti veći kako bi ostvarili pravo na isplatu uskrsnice.

Oni koji su ispod prosjeka dobit će u konačnici i veće pomoći
Treća naknada koju će dobiti svi umirovljenici s mirovinom do 4.000 kuna je energetski dodatak. Isplata će najvjerojatnije biti s mirovinom u svibnju za travanj, a iznosi su podijeljeni u razrede:

do 1.500 kuna mirovine – 1.200 kuna dodatka
od 1.500,01 do 2.000 kuna mirovine – 900 kuna dodatka
od 2.000,01 do 3.000 kuna mirovine – 600 kuna dodatka
od 3.000,01 do 4.000 kuna mirovine – 400 kuna dodatka

Dakle, na primjeru prosječnog umirovljenika s mirovinom između 2.000 i 3.000 kuna, mjesečno razdoblje od početka travnja do početka svibnja donijet će u prosjeku oko 180 kuna veću mirovinu sa zaostacima, 600 kuna energetskog dodatka te, ovisno o gradu ili općini, oko 250 kuna uskrsnice. Riječ je, dakle, o mogućoj novčanoj injekciji od 1.000 kuna! To znači da će oni koji imaju niže mirovine dobiti još veće iznose kroz dodatak i uskrsnicu, koja je uvijek veća za one s nižom mirovinom, no nešto manje će dobiti kroz postotak usklađivanja. Ipak, u konačnici će biti u većem plusu.

Izvor: Mirovina.hr