fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uz Tjedan cjeloživotnog učenja, u Slavonskom Brodu održan Sajam obrazovanja

U okviru programa kojim se i u Brodsko posavskoj županiji,  uz geslo Provježbaj mozak, obilježava jubilarni 10. Tjedan cjeloživotnog učenja, u Slavonskom Brodu ovog je petka, 30. rujna održan Sajam obrazovanja, u organizaciji Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), namijenjen ne samo učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima, nego i ostalim građanima željnih usvajanja novih znanja i vještina u skladu s  trendovima u svijetu znanosti i obrazovanja.

Na sajmu su se sa svojim obrazovnim programima i proizvodima predstavile sve srednje škole s područja grada, ali i fakulteti i pučka otvorena učilišta, te Europski dom Slavonski Brod kao nositelj svih informacija vezano za Europsku uniju i europske programe za mlade, kada je u pitanju njihovo formalno i neformalno obrazovanje.  Izlagači su se za ovaj sajam obrazovanja ove godine jako potrudili, tako da su svi posjetitelji imali priliku vidjeti široku lepezu finalnih proizvoda iz školskih radionica, od robota iz Tehničke škole, do drvenih suvenira iz Obrtničke škole,  ali i primjerice izmjeriti krvni tlak kod učenica budućih medicinskih sestara na štandu Medicinske škole.

Znanja i potencijala imamo jako puno, ali i paradoksalne situacije na domaćem tržištu rada na kojemu mladi i obrazovani Hrvati još uvijek teško nalaze posao u struci. „Ipak –  kaže Anita Blajer, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje –  danas imamo daleko manje nezaposlenih nego prije tri godine, i u tom razdoblju osobito primjetan trend bolje zapošljivosti onih ljudi koji su spremni ulagati u sebe i svoje znanje, koji se, neovisno o godinama života prilagođavaju potrebama tržišta rada te izazovima suvremenih znanstvenih trendova. Upravo je i smisao i cilj ovog sajma obrazovanja bio da se ljudima promovira sve ono što znači cjeloživotno učenje, za koje nikad nije kasno. Ne samo da nije kasno, nego i ne smijemo stati samo na onom formalnom obrazovanju, nego se moramo stalno prilagođavati i ulagati u primjenu novih znanja i vještina kako bi na tom tržištu rada bili što konkurentniji“

Na sajmu obrazovanja svoj štand simboličnog naziva ‘EU šalabahter’ imao je i Europski dom Slavonski Brod čiji su predstavnici, uz sve važne informacije o institucijama EU i programe koje one osiguravaju mladima u kategoriji neformalnog obrazovanja, najavili i veliku europsku kampanju za mlade ‘Time to move’. „Riječ je o kampanji koja će trajat od 1. do 31. listopada, treću godinu zaredom sa svrhom poticanja mladih na mobilnost, odnosno informiranja o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska, informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani (www.eurodesk.eu).  Glavni je cilj kampanje doprijeti do mladih osoba, prvenstveno u manjim sredinama, kojima je sužen pristup informacijama o programima i natječajima Europske unije. Također, želja je pomoći mladima koji su trenutačno izvan sustava obrazovanja i rada kako bi uz pomoć nekog od programa lakše pronašli svoje mjesto u društvu“, objasnila je prof. Božica Sedlić, predsjednica Europskom doma Slavonski Brod.

Izvor: Poslovniportal.hr