fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Transparentnost: Najveći napredak u godinu dana ostvarili Vrgorac, Valpovo, Petrinja i Beli Manastir

Ove je godine peticu za transparentnost od Instituta za javne financije dobilo 65 gradova, 10 više nego lani, dok su četvorku zaslužila 44 grada, tri više nego prošle godine. Kao super odlikaši, već petu godinu zaredom, ističu se pak Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb piše portal gradonacelnik.hr

Iako još uvijek za nekoliko decimala zaostaju za županijama, gradovi su i u protekloj godini napredovali po pitanju transparentnosti kada se ona mjeri objavom važnih dokumenata na Internet stranicama, kako to radi Institut za javne financije koji je jučer objavio rezultate svog ovogodišnjeg istraživanja proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave.

Ukupna prosječna ocjena jedinicama lokalne samouprave ove je godine, tako, sa prošlogodišnje 4,5 narasla na 4,9, dok su gradovi sa prošlogodišnjih 4,0 napredovali i zaslužili 4,3. Peticom je, pak, ocijenjeno njih 65, deset više nego prošle godine, dok su četvorku dobila 44 grada, tri više nego prošle godine. Trojku je ove godine dobilo 15 gradova, četiri manje nego prošle godine, dvojku samo tri, za razliku od prošlogodišnjih 12, a na testu transparentnosti ove je pao samo grad Otok koji, jedini, ‘vozi u kontra smjeru’ jer je prošle godine dobio prolaznu ocjenu a ove godine istaknut kao primjer grada koji nije objavio niti jedan od pet traženih dokumenata.

Za razliku od njega, najveći skok i napredak napravio je Grad Vrgorac koji je sa prošlogodišnje jedinice ove godine skočio na peticu, te Valpovo, Petrinja i Beli Manastir, koji su s prošlogodišnje dvojke skočili na peticu. Tu su i Vinkovci, koji su prošle godine dobili ocjenu 2, a ove godine 4, te Metković i Gospić koji su sa prošlogodišnje trojke skočili na peticu.

Ove su godine po prvi put peticu zaslužili i Grad Bjelovar, Đakovo, Mali Lošinj, Supetar, Virovitica, Sveti Ivan Zelina, Korčula, Samobor, Crikvenica, koji su prošle godine ocijenjeni sa četvorkom.

Kao super odlikaši, već petu godinu zaredom, ističu se pak Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb. (M.P.D.)

Gradovi odlikaši 2019.:

Bakar, Beli Manastir, Bjelovar, Buje, Buzet, Cres, Crikvenica, Čazma, Delnice, Donja Stubica, Dubrovnik, Duga Resa, Dugo Selo, Đakovo, Gospić, Grubišno Polje, Imotski, Ivanec, Jastrebarsko, Karlovac, Kastav, Kaštela, Korčula, Kraljevica, Krk, Lepoglava, Ludbreg, Mali Lošinj, Metković, Našice, Nova Gradiška, Novalja, Novska, Orahovica, Oroslavje, Osijek, Ozalj, Pazin, Petrinja, Pleternica, Poreč, Požega, Prelog, Pula, Rab, Rijeka, Rovinj, Samobor, Slavonski Brod, Split, Supetar, Sveti Ivan Zelina, Umag, Valpovo, Varaždin, Varaždinske Toplice, Virovitica, Vodice, Vodnjan, Vrbovsko, Vrgorac, Zabok, Zadar, Zagreb, Zlatar.

Izvor: Gradonacelnik.hr; Foto: Gradonacelnik.hr