fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U moru kod Antarktike pronašli potopljeni brod poznatog istraživača

Znanstvenici su u vodama Antarktike pronašli i snimili jednu od najvećih ikad neotkrivenih olupina – poznati istraživački brod Endurance i to 107 godina nakon njegova potonuća.

Brod Endurance pripadao je poznatom istraživaču Antarktike Sir Ernestu Shackletonu, a pronađeno je tijekom vikenda na dnu Weddellovog mora. Brod je potonuo 1915. godine, prisiljavajući Shackletona i njegove ljude da izvedu zadivljujući bijeg pješice i malim čamcima.

Endurance je 107 godina nakon potonuća pronađen u odličnom stanju, na dubini od 3 tisuće metara, a arheolozi su zadivljeni stanjem u kojem su pronašli legendarni brod.

– Bez ikakvog pretjerivanja, ovo je najbolje očuvana drvena brodska olupina koju sam vidio dosad u životu – izjavio je morski arheolog Mensun Bound za BBC News, koji je priznao da mu je ovo ekspedicija života kojom je ispunio ambiciju u svojoj gotovo 50-godišnjoj karijeri.

Projekt pronalaska izgubljenog broda izradio je Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT) koristeći južnoafrički ledolomac Agulhas II, opremljen podmornicama na daljinsko upravljanje. Vođa misije, veteran polarne geografije dr. John Shears, opisao je trenutak kada su kamere sletjele na ime broda “zapanjujućim”.

– Otkriće olupine je nevjerojatno postignuće. Uspješno smo završili najtežu potragu brodolomom na svijetu, boreći se s morskim ledom koji se stalno mijenja, mećavama i temperaturama koje su padale na -18 °C. Postigli smo ono što su mnogi rekli da je nemoguće – kazao je.