fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U splitskom brodogradilištu porinut brod vrijedan preko 100 milijuna eura

U Brodograđevnoj industriji Split u subotu oko 12.30 sati nakon prigodne svečanosti kojoj je nazočio i ministar gospodarstva Darko Horvat kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića porinuta je Novogradnja 487, točnije putnički brod za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ”Ultramarine”, vrijedan 110 milijuna eura.

Kuma broda je 26-godišnja Splićanka Andrea Mutak, djevojka koja od rođenja ima cerebralnu paralizu i koja je aktivna članica splitske udruge Anđeli. Nije krila emocije što je baš njoj pripala čast da otpremi “Ultramarine” u sigurne i mirne luke.

Polarni kruzer je, unatoč kašnjenju materijala i korona krizi, napravljen u roku, a svaki njegov dio pa i najmanja cjevčica je snimljena i napravljena u 3D formatu, dok 70 posto broda čini domaća komponenta.

Brod težak devet tisuća tona će do kraja godine biti isporučen naručitelju – američkoj tvrtki Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metar, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr