fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Umag će umirovljenicima s nižim primanjima dati božićnice u iznosu do 4.200 kuna

Iako većina gradova u predbožićno vrijeme nastoji pomoći i uljepšati blagdane svojim najpotrebitijim građanima pa dijele Božićnice umirovljenicima, nezaposlenima, socijalno ugroženima…, grad koji se ove godine istaknuo kao apsolutni rekorder po blagdanskom izdvajanju za umirovljenike je Grad Umag, piše gradonačelnik.hr.

Odlukom gradonačelnika Vilija Bassanesea proračunsko izdvajanje za Božićnice povećano je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, pa će tako umirovljenici s mirovinama nižim od 1.800 kuna, ovisno o visini primanja, za ove blagdane od Grada dobiti novčanu potporu u iznosu od 1.200 do 4.200 kuna! Iz Grada nam kažu da će Božićnice primiti 110 umirovljenika, od čega njih 20-ak u najvišem iznosu – 4.200 kuna. Grad Umag tako je za svoje umirovljenike u ovogodišnjem Proračunu izdvojio pola milijuna kuna, 300 tisuća za Božićnice i još 200 tisuća za jednokratne pomoći koje je 150 umirovljenika primilo tijekom godine, piše gradonačelnik.hr.

„Želja nam je stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Upravo su nas naši građani treće životne dobi zadužili u razvoju naše male zajednice“ ističe gradonačelnik Bassanese te dodaje kako će ovaj mali znak pažnje pomoći primateljima božićnice da im blagdani proteku u miru, radosti i zajedništvu. „ Mi cijenimo i razumijemo što zajednica duguje svojim umirovljenicima, za sve što su za nju, tako nesebično i bezrezervno napravili“, ističe gradonačelnik.

Valja napomenuti kako je Umag grad koji prednjači na listi gradova s najkvalitetnijim uvjetima života te grad koji nudi sigurnost i perspektivu zahvaljujući izgrađenom sustavu vrijednosti. Vlastitim su sredstvima izgradili Dom za starije i nemoćne osobe, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Za godišnji rad izdvaja se 10,5 milijuna kuna, dok je smještaj za građane Grada Umaga sufinanciran do 40% cijene. Radi se Domu umirovljenika koji je od struke priznat kao jedan od najuzornijih domova u regiji.

Uz godišnji dodatak na mirovine, Grad Umag svojim umirovljenicima osigurava zdravstvenu njegu u kući, sanitetski prijevoz, smještaj u specijalizirane socijalno-zdravstvene ustanove, uslugu pučke kuhinje, uslugu besplatne limfne drenaže te jednokratne i druge pomoći umirovljenicima i drugim bolesnim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama.

Osim po izdvajanju i brizi za umirovljenike, Grad Umag se ističe – a potvrdilo je to i naše veliko istraživanje u sklopu izbora najboljeg grada, po izdvajanju i brizi za djecu i mlade, pa je tako izabran za najbolji grad u kategoriji obrazovanje i demografija. Jedan su od tek tri grada u Hrvatskoj koji je osigurao besplatne vrtiće za svu djecu, a jedini su koji su vlastitim sredstvima krenuli u projekt gradnje srednje škole.