fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Upoznajte najbolje hrvatske poduzetnike i njihove priče o uspjehu

Konzultantsko-revizorska tvrtka EY organizator je najprestižnije svjetske nagrade za poduzetnike, a upravo su u tijeku prijave za treće po redu hrvatsko izdanje. Prijave su otvorene do 31. listopada putem web stranice https://geoy.ey.com/. Prijaviti se mogu svi poduzetnici koji zadovoljavaju osnovne kriterije sudjelovanja, a jedan od noviteta je taj da mogućnost nominacije drugih kandidata. U prva dva domaća izdanja ukupno 58 kandidata sudjelovalo je u programu, a njihove poduzetničke priče promovirane su u čitavoj Hrvatskoj. Pobjednici, EY Poduzetnici godine imali su jedinstvenu priliku promocije i na globalnoj razini sudjelovanjem na svjetskoj završnici u Monte Carlu.

Poduzetnici koji su ostavili svoj trag

Posljednje, drugo hrvatsko izdanje okupilo je tako 30 kandidata iz svih krajeva Hrvatske, a žiri kojemu je na čelu Emil Tedeschi EY Poduzetnikom godine proglasio je Đuru Horvata iz tvrtke Tehnix. Đuro Horvat je vlasnik i osnivač tvrtke Tehnix, vodeće eko industrije u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva, opreme, postrojenja i tehnologije koji su u funkciji zaštite okoliša. Tvrtka je u trenutku dodjele nagrade imala preko 325 stalno zaposlenih, 50 vlastitih patenata i inovacija te preko 350 vlastitih proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu, čime se Tehnix svrstava u red najuspješnijih tvrtki u Republici Hrvatskoj.

Sedmeročlani žiri među 30 kandidata koji su zadovoljili kriterije programa odabrao je ukupno osam finalista. Svaki od njih dobio je priliku predstaviti svoje poslovanje okupljenima na gala večeri u sklopu koje su dodijeljene nagrade. Uz Đuru Horvata, koji je proglašen EY Poduzetnikom godine, dodijeljene su i dvije nagrade u posebnim potkategorijama. Za međunarodno postignuće nagrađena je Habiba Legac iz Feroimpex automobilske tehnike, tvrtke koja djeluje na hrvatskom i europskom tržištu. S uhodanom timom stručnjaka i oko 400 zaposlenih ostvaruje vrhunske rezultate u zahtjevnoj proizvodnji ležajeva, dijelova za automobilsku i željezničku industriju, industriju proizvodnje alata i komponenti ležajeva za vjetroelektrane.

U potkategoriji za tehnološku inovativnost nagradu je osvojio Kristijan Milaković iz tvrtke Nicro. Tvrtka koja posluje na tržištu već 39 godina danas je specijalizirana za dizajn, razvoj, inženjering i proizvodnju inovativnih te pouzdanih proizvodnih sustava i sistema za brojne klijente iz područja farmaceutske, prehrambene te kemijske industrije.

Uz pobjednika i nagrađene u potkategorijama, finalistima je proglašeno još pet poduzetnika čije se poduzetničke priče razlikuju prema mnogim aspektima, no izvrsnost u poslovanju svima je zajednička. Jedan od njih je i Stjepan Hittner, čija je tvrtka Hittner, specijalizirana za proizvodnju šumskih traktora, od prvih koraka 1987. godine do danas narasla u uspješnu privatnu tvrtku s oko 100 zaposlenika. Među finalistima našao se i Mohamed Radwan Joukhadar, Sirijac koji je veći dio svog života proveo u Hrvatskoj gdje je osnovao tvrtku Medical Intertrade, koja je danas jedna od najvećih tvrtki za veleprodaju lijekova i medicinskih proizvoda u Republici Hrvatskoj i zapošljava preko 400 ljudi.

Jednim od finalista žiri je proglasio i Tomislava Mamića, utemeljitelja Tommyja, tržišnog lidera u djelatnosti maloprodaje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tommy u posljednjih 15 godina bilježi prosječan rast od 10 do 12 posto, a trenutno zapošljava oko 4.000 ljudi.

Da hrvatski poduzetnici imaju što ponuditi i na svjetskim tržištima potvrđuje finalist Davor Zidarić iz Centrometala. Proizvodni asortiman ove tvrtke izvozi se na više od 30 tržišta diljem svijeta, a njihov uspjeh leži u pomnom osmišljavanju, unapređenju i izradi toplovodnih kotlova pri čemu se poseban naglasak stavlja na učinkovito iskorištavanje energije i zaštitu okoliša.

S obzirom na to da je turizam naša velika gospodarska uzdanica, ne čudi što je jedan od finalista došao upravo iz ovog sektora. Poslovna priča Borisa Žgombe i tvrtke Uniline započela je 1996. godine, a s vremenom je dostigla status jedne od vodećih destinacijskih menadžment kompanija u Hrvatskoj i regiji s gotovo 200 zaposlenika.

Hrvatska čeka idućeg EY Poduzetnika godine i ambasadora domaćeg poduzetništva u svijetu

Trećeg hrvatskog EY Poduzetnika godine, koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskoj završnici ovog prestižnog poduzetničkog natjecanja u Monte Carlu, saznat ćemo već u ožujku, a sve detalje o programu i mogućnostima prijave možete saznati ovdje.

Izvor: Jutarnji List; Foto: Hanza Media