fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

USPJEH ZNANSTVENIKA INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ ‘Proizveli smo serum koji će pomoći čistiti atmosferu i dovesti do napretka poljoprivrede’

Njihov serum je antitijelo za protein TROL koji igra važnu ulogu u fotosintezi, temeljnom životnom procesu na Zemlji piše današnji Jutarnji list.

Molekularni biolozi dr. Lea Vojta i dr. Hrvoje Fulgosi iz hladnjaka izvlače malenu epruvetu i ponosno  je pokazuju. – Ovih 50 mikrolitara seruma na tržištu vrijedi 300 eura. A taj komercijalni proizvod proizašao je iz naših temeljnih istraživanja na Institutu ‘Ruđer Bošković’ – objašnjava nam Hrvoje Fulgosi, voditelj Ruđerova Laboratorija za molekularnu biljnu biologiju i biotehnologiju.

– Za distribuciju našeg proizvoda interes je pokazala švedska kompanija Agrisera, poznati svjetski proizvođač i distributer biljnih antitijela za različita istraživanja. Stoga smo prije nekoliko tjedana potpisali ugovor o distribuciji našeg seruma koji je antitijelo za protein TROL. Taj protein igra važnu ulogu u fotosintezi, temeljnom životnom procesu na Zemlji – dodala je Lea Vojta.

Biotehnološki proces

Cijela je priča o “Ruđerovu serumu” počela još sredinom 1990-ih kad je Hrvoje Fulgosi radio svoj doktorat na Sveučilištu “Ludwig Maximilians” u Münchenu. – Tijekom moga doktorata zainteresirao sam se za protein TROL koji je važan marker za kloroplaste, stanične organele u biljkama u kojima se odvija proces fotosinteze. Mnogo kasnije odlučio sam na Ruđeru proučavati TROL. Zatim sam u uročnjaku (Arabidopsis thaliana), maloj biljci koja služi kao modelni organizam za istraživanja, pronašao genetsku sekvencu za taj protein – prisjetio se Fulgosi koji je prva istraživanja o proteinu TROL objavio prije 10 godina.

– Nakon što smo u uročnjaku našli gen za taj protein, uspješno smo genetski modificirali biljke. Imamo jako puno mutanata, napravili smo i ‘knock-out’ biljke, odnosno biljke u kojima je sasvim eliminiran gen za TROL. Ukratko, taj protein ima jako važnu funkciju u fotosintezi i biogenezi biljaka, o čemu smo objavili zapažen rad u prestižnom časopisu Scientific Reports – istaknuo je Fulgosi.

Tijekom temeljnih istraživanja proteina TROL, Ruđerovi su znanstvenici spoznali da je moguća i komercijalizacija njihova rada. – Ključna stvar je to što nitko nije uspio proizvesti antitijelo na TROL, a bez antitijela ne možete napraviti nijedno pošteno istraživanje toga proteina. Mi smo na Ruđeru razvili biotehnološki proces: od proizvodnje proteina uz pomoć genetskog inženjerstva, odnosno rekombinantne DNK, pročišivanja proteina i na kraju smo dobili serum, odnosno antitijelo za taj protein imunizacijom zečeva u jednoj kompaniji u Berlinu – objasnila je Lea Vojta.

Biljke budućnosti

Naši sugovornici ističu da je njihov znanstveni projekt financirala Hrvatska zaklada za znanost, a Ruđerov ured za transfer znanja imao je ključnu ulogu u komercijalizaciji istraživanja. – S jedne strane protein TROL i dalje je predmet naših temeljnih istraživanja. S druge, napravili smo serum koji omogućava detekciju toga proteina u biljkama, a koji sada mogu kupiti znanstvenici diljem svijeta – rekla je Lea Vojta.

Korištenje seruma anti-TROL mogao bi biti veliki iskorak za istraživanja fotosinteze koja su posljednjih godina iznimno važna zbog klimatskih promjena.

– Riječ je o različitim metodama čišćenja atmosfere, istraživanjima alternativnih izvora energije, fotosinteze u algama i cijanobakterijama te proizvodnji biljki otpornijih na stres itd. Uvjeren sam da će naša istraživanja proteina TROL, kao i serum anti-TROL uvelike unaprijediti istraživanja fotosinteze te ubrzati razvoj ‘biljaka budućnosti’ otpornih na stres – zaključio je Hrvoje Fulgosi.

Izvor: Jutarnji.hr