fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uz ovu domaću aplikaciju nikada nećete pasti na vozačkom

Nova domaća aplikacija omogućit će vam pripremu za vozački ispit ili osvježavanje znanja potrebnih za sudjelovanje u prometu uz pametni telefon

Nakon što je dugo godina radio kao instruktor, voditelj i predavač u autoškoli, Ivan Rusan odlučio je kako je došlo vrijeme za iskorak u m-učenje.

Osmislio je i, uz pomoć varaždinske tvrtke Prolink, razvio aplikaciju za Android i iOS koja omogućuje stjecanje znanja potrebnih za savladavanje vještine vožnje na interaktivan način, pomoću pametnih telefona i tablet računala.

Programiranje i izrada 3D modela i rendera potrajalo je oko godinu dana, nakon što je sama ideja razrađivana neko vrijeme. Na razvoju je radio osmočlani tim, sastavljen od zaposlenika Prolinka i partnera te tvrtke.

Najveći izazov bila je izrada 350 visokokvalitetnih 3D vizualizacija prometnih situacija. Dojma smo kako se isplatilo potruditi jer su vizuali doista impresivni.

Razvoj još nije posve dovršen, pa Rusan nije želio reći koliko je koštao. No, zbog već spomenutih 3D modela nije bio jeftin.

Nakon što pokrenete aplikaciju i registrirate se, dočekat će vas sučelje podijeljeno u tri osnovne kategorije: ‘Teme’, ‘Znakovi’ i ‘Ispiti’.

‘Teme’ omogućuju učenje prometnih propisa i pravila, informacija o mogućim ponašanjima i reakcijama svih sudionika u prometu i karakteristika same vožnje u stvarnom svijetu mogućim situacijama.

Tema je ukupno dvanaest. Koncipirane su tako da naizmjenično čitate informacije, odgovarate na pitanja i pregledavate oko 350 trodimenzionalnih modela prometnih situacija.

U sklopu kategorije ‘Znakovi’ možete odabrati jednu od devet potkategorija znakova unutar kojih znakove, oznake u prometu i prometnu opremu ceste možete pregledavati i po želji o njima čitati dodatne informacije.

Kategorija ‘Ispiti’ simulira stvarni vozački ispit, s pitanjima koja prate gradivo potrebno za njegovo polaganje, zadanim vremenom, zbrajanjem bodova i pružanjem konačnoga rezultata. Mogu vas, tvrdi Rusan, osposobiti za polaganje ispita ako ga već niste položili, ali i postojećim vozačima osvijestiti njihovo (ne)znanje. Prva simulacija ispita je besplatna.

Prema Rusanovim riječima, aplikacija trenutno bilježi oko 1.500 novih korisnika mjesečno, s tendencijom rasta. Očekuje kako će ih nakon godinu dana biti 25 do 30 tisuća bez daljnjeg razvoja. A razvoj i širenje su planu, iako ne i na Windows Phone – broj korisnika je premali.

Rusan aplikaciju namjerava prilagoditi i lokalizirati kako bi ju ponudio i na drugim tržištima. Pošto je riječ o univerzalno prisutnoj i zanimljivoj temi, vjeruje kako će to moći napraviti bez većih zahvata.

Što se monetizacije tiče, Rusan je uvjeren kako aplikacija ima veliki reklamni potencijal, a u pripremi ima i nekoliko drugih modela ostvarivanja prihoda, koji zasad nisu za javnost.

Aplikaciju možete preuzeti na stranici autoskola-ispiti.com.

Izvor: www.tportal.hr