fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Više od 6 milijardi razloga za zadovoljstvo poduzetnika

Poduzetnici u Hrvatskoj mogu biti jako zadovoljni mogućnostima koje se nude putem EU fondova jer im je trenutno dostupno više od 6 milijardi kuna kroz sedam otvorenih natječaja i dva financijska instrumenta. Većina raspoloživih sredstava namijenjena je razvoju mikro, malog i srednje velikog poduzetništva u svrhu poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Kroz sedam otvorenih natječaja u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova sektor poduzetništva ima mogućnost povući 2.985.777.500,00 kuna koje se dodjeljuju uglavnom malom i srednjem poduzetništvu za osnivanje novih poslovnih jedinica ili proširenje postojećih, stvaranje i jačanje kapaciteta za razvoj procesa, roba i usluga, ulaganje u projekte istraživanja, razvoja i inovacija, istraživačku infrastrukturu, ulaganje u socijalnu uključenost i druga područja. Više informacija o svim otvorenim natječajima može se pronaći na internet stranici www.strukturnifondovi.hr.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju je približno 10,5 milijardi kuna u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te dodatnih 877 milijuna kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Ove godine poduzetnici mogu doći do sredstava i putem financijskih instrumenata. Sporazum o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, malim i srednjim poduzetnicima osigurava gotovo 1,2 milijardi kuna iz EU fondova kroz financijske instrumente. Poduzetnici mogu dobiti kredite po kamatama daleko nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka te jeftine ili besplatne garancije u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala.

Također, potpisan je i Ugovor o financiranju između Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Europske investicijske banke u visini od gotovo 1,9 milijardi kuna za pružanje potpore projektima lokalnih malih i srednjih poduzeća na području industrijskih usluga i turizma, ali i drugih sektora.

Podsjećamo, ove godine uvelike je olakšan pristup EU sredstvima brojnim pojednostavljenjima procedura. Smanjen je broj faza u postupku dodjele bespovratnih sredstava, uvedene su pojednostavljene mogućnosti financiranja za pojedine aktivnosti projektnih troškova i izmijenjene su procedure u području provjera postupaka nabave.

Brojna pojednostavljenja odnosila su se baš na male i srednje poduzetnike jer je ukinuto obavezno pismo namjere banke i  depozit za poduzetnike koji je dosad bio obavezan. Najbolji primjer pojednostavljenja je natječaj za poduzetnike „Konkurentnost i razvoj MSP“ koji je objedinio dva poziva koji su obuhvatom prihvatljivih aktivnosti ionako bili vrlo slični. Proširene su granice potpora (trenutno od 300.000 kuna do 30 milijuna kuna, prije od 500.000 kuna do 5 milijuna kuna u jednom Pozivu i 1,5 milijuna kuna do 15 milijuna kuna u drugom Pozivu), kroz potpore male vrijednosti osigurano je da prihvatljive aktivnosti budu i troškovi pripreme natječajne dokumentacije već od dana objave Poziva i pojednostavljene su faze postupka dodjele bespovratnih sredstava – sa 6 na 3 uz pojednostavljenje postupka u svakoj od faza. Dodatno je pojednostavljena dokumentacija, postupak dodjele skraćen je sa 120 na 90 dana i olakšani su kriteriji kod ocjenjivanja.

Izvor: www.profitiraj.hr