fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Vukovarski Walkow – craft pivo za ljetno osvježenje

Domaća pivska scena postaje sve raznolikijom i zanimljivijom, a trendove prate i slavonski proizvođači.

Već dvije godine u Vukovaru se proizvodi „Walkow“ – nefiltrirano i nepasterizirano pivo, bez aditiva i umjetnih bojila. Glavni sastojci ovog „blond ale“ piva su tri vrste ječmenog slada, hmelj i kvasac.

Poduzetni zaljubljenici u pivo i pivarski zanat su bračni par Komšić – Ivan i Iva, koji su hobi pretvorili u rastući posao.

„Kućnim pivarstvom se bavimo već 10 godina pa smo odlučili pokušati pokrenuti proizvodnju. Imamo svoj prostor, a u tom trenutku sam bila nezaposlena pa smo odlučili krenuti u „ludost“.

Prvo pivo smo proizveli na Valentinovo 2019. godine, u planu je ove sezone bilo pokretanje novih piva, ali zbog krize smo prisiljeni pričekati“. – istaknula je Iva Komšić.

Kao najveći problem malih pivara naglašava distribuciju, odnosno osiguranje „hladnog lanca“, budući se njihovo pivo, zbog izostanka konzervansa i sličnih tvari za očuvanje, mora držati u strogo kontroliranim uvjetima – od proizvodnje do konzumiranja, što je i glavni razlog zašto Walkow ne možete pronaći u lokalnim trgovinama i trgovačkim lancima. Uz to, birokracija je pojava koji zadaje probleme svim malim poduzetnicima u Hrvatskoj.

„Moram pohvaliti naše lokalne vukovarske ugostitelje, jer nas je većina podržala i žele uspostaviti suradnju. Također, Walkow možete konzumirati na nekoliko lokacija u Osijeku i na Jadranu, a od 1. kolovoza krećemo s distribucijom prema Zagrebu. Najpopularnija opcija za Vukovarce je kupovina u našoj pivnici u Županijskoj ulici, a čak i dostavljamo pivo na kućnu adresu.“ – pojasnila je vukovarska poduzetnica.

Komšići naglašavaju kako im je ova kriza prilično utjecala na poslovanje, ali smatraju da ima mjesta na tržištu za male pivare poput njih. Zato, idući puta kada poželite ugasiti žeđ vrhunskim craft pivom, neka vaš izbor bude pivo lokalnih pivara jer na taj način potičemo domaću industriju, podržavamo lokalne proizvođače i čuvamo radna mjesta.

Tekst i foto – Siniša Đurić