fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zagrebački startup razvio softver koji i prije šuta zna hoće li košarkaš zabiti tricu

U razvoj aplikacije uključeni su bili i svi hrvatski NBA-ovci. Beck ističe da je tvrtki cilj naći biznismena koji će joj omogućiti ulazak u SAD piše Poslovni.hr

Zagrebački startup Core Interface razvio je tehnologiju o kojoj sanjaju kladioničari. S više od 80 posto preciznosti može utvrditi hoće li košarkaš pogoditi tricu u slobodnom bacanju i prije nego napravi šut.

Aplikacija je rezultat dvogodišnjeg razvoja u koji su bile uključene i sve hrvatske NBA zvijezde. Core Interface poput Umo neurosciencea koristi tehniku neurofeedbacka kako bi radio predikcije, ali i osnovni zadatak – omogućio učinkovite neurofeedback treninge vrhunskih košarkaša poput onih u NBA ligi. Za razliku od zagrebačkog startupa Umo neurosciencea koji radi na razvoju vlastitog neurofeedback hardvera, Core Interface se usmjerio na proizvodnju softverskih rješenja.

Direktor Natko Beck kaže da trenutačno pregovaraju o drugoj rundi investicije te da imaju otvorenu vrlo konkretnu ponudu. No, ističe da traže dalje, jer imaju vrlo jasan cilj. “Tražimo pametan novac, ne samo sredstva, već i biznismena koji bi nam mogao otvoriti ulaz na tržište SAD-a, meku za proizvode kakve mi razvijamo”, kaže Beck. U prvoj rundi u Core Interface je uložio fond Core Commercial Investments iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iznos nije objavljen.

No, u branši se komentira da je u razvoj tvrtka dosad uložila više od četvrt milijuna dolara. Iz podataka Fine može se vidjeti da tvrtka lani nije radila na prodaji. Imala je u 2016. svega 43.800 kuna prihoda, a godinu je zaključila s 878.600 kuna u minusu. Beck pojašnjava da su protekle dvije godine ulagali isključivo u razvoj kako bi bili spremni za komercijalizaciju.

Da bi pokazala što razvija, tvrtka je lani na tržište izbacila mobilnu aplikaciju TinnitusOFF koja omogućuje nesmetano terapeutsko slušanje glazbe osobama koje boluju od neugodnog šuma u uhu – tinitusa. Izbacili su potom i svoju prvu neurofeedback aplikaciju. HitTheGold je softver za mentalni trening vrhunskih streličara. Uz softver dolazi i hardver jednog stranog proizvođača koji čita EEG signale. “Osim za streličare i košarkaše razvili smo algoritme za neurofeedback treninge i za streljaštvo i golf”, zaključuje Beck čiji je startup lani uvršten u TOP50 najvažnijih za sport.

Izvor: Poslovni.hr