fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zahvaljujući nabavci jednog od najsofisticiranijih uređaja za mamografiju, zadarska bolnica jedina u Dalmaciji izvodi punkciju tomosintezom

Nabavkom jednog od najsofisticiranijih uređaja za mamografiju, Opća bolnica Zadar u potpunosti je zaokružila dijagnostiku karcinoma dojke. Riječ je o uređaju vrijednom pola milijuna kuna kojeg je zadarska bolnica nabavila uz pomoć decentraliziranih sredstava i Ministarstva zdravstva.

Među najzaslužnijima za nabavku ovog uređaja zasigurno su djelatnici Odjela za kliničku radiologiju. Posjetili smo ih u podrumu Poliklinike gdje je smješten moderni 3D mamograf tvrtke Hologic kako bi nam objasnili zbog čega je ovaj novi uređaj toliko bitan za Zadarsku županiju.

Novi uređaj omogućava izvođenje stereotaksijske vakuum asistirane biopsije pod tomosintezom, a što to točno znači te koje benefite imaju pacijentice upitali smo specijalista radiologija, doktora Davora Dorčića i inženjera Igora Šarunića. Oni su uz pomoć inženjera Roka Padelina i Grozdane Mihić te kolega iz KBC Split početkom prosinca izveli prvu takvu proceduru u zadarskoj bolnici.

– Izvedeni postupak je jedan od načina za uzimanje uzoraka tkiva, a da bi to mogli napraviti, morate to i vidjeti. Dosada smo biopsije radili pod ultrazvukom zato što smo mogli na taj način vidjeti leziju. Međutim, neke stvari se ne vide pod ultrazvukom, već samo pod mamografom i zato nam je ovaj uređaj odlično došao jer možemo izvoditi biopsiju nad uzorcima koji se vide samo pod mamografom, govori doktor Dorčić dodajući kako se, kada je u pitanju dijagnostika dojki, više ne treba ići u Kliničke bolničke centre već se sve može obaviti u zadarskoj Općoj bolnici.

Nabavljeni uređaj je najmoderniji takve vrste i jedino zadarska bolnica u Dalmaciji izvodi punkciju tomosintezom.

– Tomosinteza je postupak u kojem “glava” mamografskog uređaja napravi luk od 90 stupnjeva. Tako dobivamo dubinu slike, odnosno treću dimenziju. Nakon toga se igla za biopsiju uz pomoć vijaka spušta na točno određeno mjesto gdje se nalazi mikrokalcifikat, objašnjava dr. Doričić pokazujući i drugi uređaj pored mamografa za vakuum asistiranu biopsiju. S njim se uz pomoć vakuuma uzimaju uzorci tkiva pacijentice.

– Kada se biopsija izvodi na ovaj način, ne postoji nikakav rizik za pacijenta, odnosno postignuta je apsolutna sigurnost, jer imate sve tri dimenzije slike. Pomicanjem “glave” mamografa i dobivanjem 3D slike imamo najveću sigurnost i kontrolu nad iglom za biopsiju te tako doslovno u milimetar dolazimo do sumnjive tvorevine koju je potrebno uzeti i poslati na analizu, ističe Dorčić umirujući sve buduće pacijentice. Naime, za ovu proceduru daje se lokalna anestezija tako da postupak nije bolan.

Prilikom izvođenja biopsija u ordinaciji se uz novi mamograf nalaze tri inženjera, dvije sestre i liječnik, pazi se da u svakom trenutku ima deset ruku koje mogu pripomoći.

Prije nabavke novog mamografa, biopsije su se obavljale uz pomoć ultrazvuka. Međutim, zbog toga što se mikrokalcifikati dojki koji mogu upućivati na određene procese i tipove tumora ne vide na ultrazvuku, liječnici ih nisu mogli bioptirati.

– Sada ćemo zbog veće sigurnosti pacijentice na onim tumorima koji se jasno vide pod ultrazvukom, biopsiju izvoditi uz pomoć novog mamografskog uređaja kako bi povećali sigurnost pacijenta, zaključuje doktor Dorčić.

Godišnje se u Općoj bolnici Zadar napravi oko 120 biopsija dojke, a otkrije se oko 180 karcinoma, dok se godišnja brojka sumnjivih i nesumnjivih tvorevina godišnje penje i do 500.

Svi nalazi koji su dvojbeni zbog veličine tumora i sumnje na metastaze, kao i zbog personalizacije kemoterapije, moraju se bioptirati, dok se slučajevi za koje je jasno da će operacijom sve biti riješeno i da ne trebaju kemoterapijom, ne punktiraju.

Zadarski tim je zbog obuke za rad na novom uređaju nekoliko dana proveo u KBC Ljubljana te očekuju da će do kraja godine na njemu napraviti stotinjak biopsija.

No prije biopsije važna je prevencija, a to su redoviti pregledi, naglašavaju liječnici. Kada je počela provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke prosječna veličina tumora kojeg su liječnici otkrivali bila je čak 18 milimetara. Sada, desetak godina nakon, kada je u tijeku provedba sedmog ciklusa Nacionalnog programa, prosječna veličina otkrivenog tumora smanjila se na 11 milimetara. Kada je u pitanju odaziv na besplatni mamografski pregled u Zadarskoj županiji, on se kreće negdje oko pedeset posto. Šteta, jer bi odaziv na pregled koji život znači trebao biti puno veći.

Izvor: Zadarski.hr