fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zaposlit će 70 ljudi, ali i angažirati stotine zabavljača

Pripremna faza čitavog projekta trajala je sedam dugih godina, kaže vlasnik Mirnovca Nikola Koletić.

U Biogradu na Moru sve je spremno za svečanost obilježavanja početka realizacije investicije u tzv. hrvatski Gardaland, kako neslužbeno mnogi zovu projekt Park Mirnovec, prvi tematski zabavni park u Hrvatskoj.

Investitor je tvrtka Mirnovec park, iz istoimene grupacije koju je začela pirotehnička tvrtka, osnivača Franje Koletića. Radi se o brzorastućoj obiteljskoj grupaciji koja je ujedno i prvi igrač na domaćoj poslovnoj sceni koji ulazi u lukrativnu nišu industrije zabave kroz tematske parkove, ali usto razvija i veliki projekt s kineskim i ostalim partnerima u proizvodnji pirotehnike široke potrošnje u Srbiji. Mirnovec Park, pak, prema investicijskom planu u funkciji za prve posjetitelje bit će spreman za iduću turističku sezonu, kad računaju na oko 180 tisuća posjetitelja. Pokazalo je to istraživanje tržišta i profitabilnosti projekta koje je sačinila konzultantska tvrtka Horwath & Horwath.

 

U ponudi će ovaj zabavni park tako imati 25 atrakcija, od čega 50 posto namijenjenih obiteljima te 30 posto za djecu i 20 posto za tinejdžere. Svi sadržaji bit će podijeljeni u tri tematske cjeline – to su divlji zapad, stari gusarski grad te svemir, a nudit će vožnje na roller-coasterima, elektroničke igre, amfiteatar, s time da će velik naglasak, očekivano, biti i na spektaklima s pirotehnikom i vatrom. “U srijedu stavljamo kamen temeljac, čime se oživotvoruje naša aktivnost na pripremi projekta koja je trajala sedam godina. Zemlju smo kupili za oko osam milijuna kuna relativno brzo, iako se radi o četiri i pol hektara za to nam je trebalo godinu dana, a onda nam je šest godina trebalo da dođemo u ovu fazu”, izjavio je Nikola Koletić, vlasnik tvrtke Mirnovec park.

Investicija u prvoj fazi iznosi 15 milijuna eura, no uz mogućnost dodatnih ulaganja zbog širenja parka, ubrzo bi mogla prerasti navedene okvire. Koletić nam je potvrdio da su u tijeku pregovori s nadležnim ministarstvima, a vode se zbog interesa da od države kupe zemljište koje graniči s njihovom parcelom.  Ono je također predviđeno za zabavne turističke sadržaje, a ondje bi mogli razviti dodatne aktivnosti koje su potrebne za širenje. Inače, projekt je izradilo arhitektonsko društvo Bauso iz Italije, koje iza sebe ima 50-ak velikih zabavnih parkova iste vrste, uključujući i one najpoznatije i najveće u Turskoj, Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Za izvođača radova investitor je odabrao zagrebačku Tehniku.

Filipec: Tehnika spremna
“Ovaj smo posao osvojili na tenderu, i to u jakoj konkurenciji”, kaže direktor Tehnike Filip Filipec, koji smatra da je pritom pomogla i prepoznatljivost ove kompanije u Biogradu, aludirajući na to da je Tehnika sagradila Bure centar, koji se smatra najljepšim tamošnjim novim objektom u privatnom vlasništvu. “Morat ćemo požuriti, a zbog stizanja rokova stalno će biti angažirano više od 50-ak naših radnika. Projekt je izuzetno zanimljiv, obogatit će nam turističku ponudu novim sadržajima kakvi ne postoje u regiji”, kaže Filipec, ističući da je Tehnika zadužena građevinski dio završiti do veljače iduće godine, kad se u projektu nastavljaju aktivnosti vezane uz isporučitelje specijalne opreme.

Projekt prate velika očekivanja, atipičan je upravo zbog sadržajnog obogaćivanja turističke ponude. Dugo smo govorili da nam trebaju novi sadržaji, jer imamo hotele, lijepe plaže i izvrsne restorane, a tematski zabavni park stoga dolazi kao pun pogodak, potvrdio nam je i novi direktor tvrtke Mirnovec park Boris Kovaček. Kovaček je marketinški stručnjak, inače direktor agencije Pepermint, a od 15. travnja preuzima novu funkciju kao direktor tvrtke Mirnovec park, i to nakon što je već neko vrijeme aktivno biti uključen u projekt.

 

Najviše je vremena, kaže, uložio je u edukaciju.  Kovaček je jedno vrijeme živio i u SAD-u, no za potrebe novog projkta obišao je praktički cijeli svijet, pa je tvrtka tako prikupila sva znanja o sličnim parkovima u skladu s najvišim standardima. U međuvremenu je postala i član Međunarodnog udruženja zabavnih parkova IAAP-a, pa će prvi park takve vrste u Hrvatskoj prednjačiti u standardima.  Naime, posebnu vrstu zabave koju inače nude tematski zabavni parkovi diljem Europe, a najveći su oni u Njemačkoj, u Hrvatskoj turisti dosad nisu mogli isprobati.

Industrija velikih brojki
U svijetu ova industrija zabave već više od 20 godina donosi milijarde prometa, pa se samo u susjednoj Italiji, primjerice, u 30-ak tematskih zabavnih parkova, od kojih je Gardaland najpoznatiji, godišnje okrene više od 300 milijuna eura.  Na te aktivnosti kao grozdovi se naslanjanju i domaći proizvođači hrane i pića, ugostitelji i hotelijeri, pa takvi zabavni sadržaji zaradu neizravno donose mnogima. Tako bi trebalo biti i u hrvatskom slučaju, tvrdi Kovaček, koji ističe da će u parku zaposliti između 60 i 70 radnika, od čega dio za stalno. Riječ je, ističe, mahom o visokokvalificiranom kadru. Park će biti otvoren od Ukrsa do kraja rujna, s posebnim programima za božićne blagdane. Bit će to prilika za mnoge zabavljače, žonglere, klaunove, glumce i pjevače jer će zabavna događanja biti svakodnevna, po čemu će se razlikovati od konkurencije.
Izvor: www.poslovni.hr