fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zubčić osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u paralelnom veleslalomu

Filip Zubčić osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u paralelnom veleslalomu, disciplini u kojoj su se prvi put dijelile medalje.

To je prva medalja sa Svjetskog prvenstva za 28-godišnjeg hrvatskog skijaša i prva medalja s ovog natjecanja za hrvatsko skijanje nakon osam godina.

Zubčić je u osmini finala izbacio Nijemca Stefana Luitza nadoknadivši 23 stotinke iz prve vožnje. U četvrtfinalu je bio brži od Amerikanca Radamusa Rivera. Na plavoj stazi je zaostao 34 stotinke, a na bržoj crvenoj stazi je bio brži 62.

U polufinalu je hrvatski skijaš protiv Švicarca Loica Meillarda zaostao maksimalnih pola sekunde nakon prve vožnje, a onda u drugoj bio brži 52 stotinke i s ukupno dvije stotinke razlike osvojio medalju i prošao u finale. Meillard je na kraju osvojio broncu.

U finalu se Zubčić borio protiv Francuza Mathieua Faivrea koji je imao prednost jer je drugu utrku skijao u crvenoj stazi. Zubčić je Faivreu pomogao jer je u prvoj vožnji napravio veliku pogrešku i zaostao 23 stotinke. Na kraju je Zubčić zaostao 48 stotinki i osvojio srebro.

Na pravila natjecanja bunili su se mnogi skijaši jer je crvena staza bila evidentno brža od plave, a nakon prve utrke vrijedilo je pravilo maksimalnog zaostatka od pola sekunde. To je značilo da skijaš koji napravi veću prednost od pola sekunde u prvoj utrci, u drugoj će imati samo pola sekunde prednosti. Takvo pravilo pomoglo je Zubčiću pri prolasku u finale jer je u prvoj vožnji protiv Meillarda zaostao više od pola sekunde, a u drugoj nadoknadio taj zaostatak.