fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zvijezdina ulja za ručno rađene Sapune s točkicama slijepih i slabovidnih osoba

Donacijom ulja u proizvodnom pogonu tvrtke Sfera Visia u Zagrebu započela je suradnja Zvijezde, najveće hrvatske tvornice ulja i Udruge slijepih Zagreb. Zvijezdino maslinovo i suncokretovo ulje te kokosovu mast koristit će slijepe i slabovidne osobe za ručnu izradu sapuna u sklopu projekta “Sapuni s točkicama”.

Posebnost su ovih sapuna upravo točkice, uočljive dodirom, a podsjećaju na Braillevo pismo kojim se služe slijepe osobe. Riječ je o projektu društvenog poduzetništva slijepih i slabovidnih osoba. Danas se projekt realizira kroz tvrtku Sfera Visia koju je osnovala Udruga slijepih Zagreb.

“Ova nam je donacija od iznimne koristi jer nam pomaže ostvariti samo-održivost na tržištu, kao i očuvati radna mjesta osoba s invaliditetom”, izjavio je Nikola Arbanas, direktor tvrtke Sfera Visia dodavši kako podrška njihovom projektu znači aktivan doprinos zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba. “Zaposlenje nije samo životna nužnost, već ima i psihološku dimenziju jer je samo pojedinac koji svakodnevno radi i stvara ispunjen i pridonosi razvoju društva, ne osjećajući da mu je na teret.”

Ideja o izradi sapuna razvila se još 2015. godine kada su članovi Udruge slijepih kroz kreativne radionice odlučili ručno proizvoditi krute suvenir sapune ne bi li na taj način sebi stvorili novo zanimanje. Danas ih izrađuje tim ljudi koje vodi magistra kemije Barbara Šajinović, a nastaju u pogonu u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici.