fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sa 18 godina postao direktor tvrtke i kupio stroj kakav nema nitko

Premda je iz dana u dan sve veći broj onih koji trbuhom za kruhom iz Baranje odlaze diljem Europe i svijeta, postoje i suprotni primjeri. Jedan od njih pronašli smo u baranjskom mjestu Grabovcu, u obitelji Jumić.

Direktor kojem ne treba fotelja

Cijela obiteljska priča vezana je uz poljoprivredu, u kojoj vide svoju budućnost, i to upravo u regiji između Dunava, Drave i Mađarske. Glava obitelji Milenko Jumić, uz pomoć partnera iz Donjeg Miholjca, odlučio je pomoći sinu Hrvoju, otvorivši mu tvrtku Bio-polje, a sve stoga kako bi ga zadržao kod kuće i omogućio mu da živi od poljoprivrede. Nije ga, doduše, morao jako nagovarati, budući da sada osamnaestodišnji Hrvoje od malih nogu – živi za poljoprivredu.

– Osim tu i tamo gimnastike, bavljenje poljoprivredom mi je opsesija. Još od prije nekoliko godina sam orem, sijem, tanjuram i obavljam druge poljoprivredne poslove – kazuje Hrvoje, koji je ove godine završio srednju poljoprivrednu školu u Osijeku. Premda još nije dobio ni svjedodžbu, postao je direktor spomenute tvrtke. Za razliku od većine ostalih direktora, fotelja mu neće biti potrebna. I nadalje će, naime, većinu vremena provoditi na poljoprivrednim površinama. Prva je tvrtkina investicija nabava višenamjenskog stroja njemačke tvrtke Zumhammer, specijaliziranog za gnojidbu.

– Koliko znamo, ovo je jedini takav stroj u Hrvatskoj, a ako nije jedini, onda je među rijetkima. Upravo stoga smo ga dobili nešto povoljnije, kako bi se proizvođač probio na hrvatsko tržište. Njime polako zaokružujemo priču oko ekološke gnojidbe, koja je znatno bolja i učinkovitija od one mineralnim gnojivima – kaže Hrvoje.

Vratiti tlu uzeto

– Koristi se svinjska gnojovka, stajnjak i silaža. Sve skupa se pomiješa i nakon što se iz smjese izvuče plin potreban za proizvodnju električne energije, ostaje ovo ekološko gnojivo koje stroj sam izvlači u cisterne i dozira po potrebi – pričaju Jumići, napominjući kako bi se ovaj način gnojidbe mogao opisati riječima “u zemlju vraćamo ono što je zemlja dala”. Premda gospodarstvo Jumić i OPG-ovi u njihovom vlasništvu obrađuju približno 240 hektara zemljišta, želja im je uslužno obavljati gnojidbu i drugim baranjskim poljoprivrednicima, pa su stoga tijekom vikenda održali prezentaciju novonabavljenog stroja potencijalnim korisnicima.

– Ako sve pođe prema planu, javljat ćemo se na domaće i inozemne natječaje. Željeli bismo graditi silose za naše potrebe te nabaviti petstotinjak rasplodnih krmača i krenuti s intenzivnijim bavljenjem stočarstvom na način kako se to nekada radilo u Baranji – kažu, napominjući kako u planu imaju i otvaranje novih radnih mjesta, na kojima bi radili mladi ljudi.

Izvor: www.glas-slavonije.hr | Foto: Damir Špehar / Pixsellwww.glas-slavonije.hr