fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

3 koraka do pozitivne okoline

Mi smo ono što vidimo. Mi smo produkt našeg okruženja.

Amber Valletta

Teško je rasti okružen onima koji stoje. Toliko je snova i strasti ugašeno zidovima zadrte okoline, toliko je ideja bačeno u vjetar i nikad ostvareno. Većinu na samrtnoj postelji dočeka gorak okus žaljenja dok im pred očima lebde vizije neke druge realnosti, realnosti koju se nisu usudili živjeti.

Piše: Jelena Kuzmić/Samopozitivno.com

Cijeli život slušamo ta upozorenja starih drhtavih glasova, ali ih ipak ne čujemo, sve dok i mi ne postanemo jedni od njih.

Najčešći izgovori za usahle nade nalaze se u okolini – uvijek će postojati nešto tamo vani što nam neće dati s mjesta, uvijek će se pronaći nekakav negativan utjecaj koji nismo mogli kontrolirati.

Okolina je opasna jer postaje mi i mi postajemo okolina, zauvijek isprepleteni u zamršenu uzročno-posljedičnu mrežu kreacije. Tako je lako pasti u zamku okrivljavanja i ljutito vikati na sve oko sebe jer nam otežavaju život, ne slušaju, povređuju nas i ograničavaju.

A jeste li se pokušali zapitati što je zajednički nazivnik svim tim situacijama?

Priznajem da to nije lako priznati i prihvatiti, ali zapravo je bolno očito. To ste vi. U svakoj situaciji koja se odigrava pred vašim očima postoji jedna varijabla na koju uvijek možete utjecati. Zato je prvi korak do pozitivne i poticajne okoline:

  1. Preuzmite odgovornost.

Na sve što nam se događa možemo reagirati na tri načina: možemo prihvatiti, promijeniti ili odbiti. Ali u sva tri nalazi se isti temelj – preuzimanje odgovornosti.  Vi ste ti koja trebaju donijeti odluku što će učiniti i s tom odlukom se u potpunosti uskladiti. I ovo je trik koji će funkcionirati u svakom životnom području jer se tako izlazi iz uloge žrtve i zadobiva određena kontrola nad životnom situacijom.

Uzet ću primjer svoje odluke prije nekoliko godina da promijenim posao. Tijekom tog razdoblja osjećala sam se potpuno nemoćno, u ulozi žrtve svakodnevno. Imala sam mišljenje da je okolina u kojoj radim negativna te sam iz trenutka u trenutak nestajala i padala pod utjecaj takvih razmišljanja. Okrivljavala sam taj posao za sve što mi trenutno u životu nije odgovaralo i svaki dan je netko drugi bio na tapeti zato što mi tamo više nije ugodno. Tek kad sam već došla do kraja svojih snaga shvatila sam da sam ja ta koja nešto mora učiniti. Nisam mogla prihvatiti, nisam mogla promijeniti i jedino s čim sam se mogla uskladiti je bilo da izbrišem cijelo to područje iz svoje svakodnevice i odem. Trenutno radim u okolini o kojoj sam onda samo sanjarila. Uvjerena sam da bih još uvijek bila tamo da nisam preuzela odgovornost i povjerovala da je to što sam odlučila najbolje za mene.

Ako želite promijeniti svoju okolinu, prvo morate povjerovati da ste vi oni koji to uopće mogu učiniti.

  1. Budite iskreni o svojim potrebama i brinite o njima.

Ako želite pozitivnu okolinu, okolinu koja vas potiče i daje osjećaj ugodnosti u vlastitoj koži, morate prvo sami sebi priznati tko ste i što želite. Neće se dogoditi nikakva magična promjena izvana sve dok ju ne učinite iznutra. Da bi se našli u pozitivnoj okolini, i vi morate biti pozitivna varijabla.

Prvo morate pozitivno utjecati na sebe, poznavati sebe i pružati si iskustva koja želite. Zbog povećane količine ugodnih emocija, jednostavno postajete privlačnije osobe i samim time reakcije okoline na vas se mijenjaju. Uzmimo primjer dvije prijateljice – jedna voli izlaziti u klubove dok je drugoj to horor, ali uvijek joj popusti jer joj je stalo da zajedno provode vrijeme. Takvi izleti često završavaju svađom, ona koja nije htjela ići drugi dan je mamurna, boli ju glava i prijateljica je kriva za sve. A samo da je odmah rekla što želi ili prihvatila prijateljicu takvu kakva je, sve se moglo izbjeći.

Za promjenu situacije budite iskreni za početak prema sebi, a onda i prema drugima što želite. Zapamtite da i ako zbog toga izgubite ljude, to ne umanjuje vašu vrijednost i samo će napraviti mjesta za nekoga tko vam bolje odgovara.

  1. Nasmijte se prolaznicima tu i tamo.

Nismo ni svjesni kolika je količina našeg utjecaja na svakodnevne sitne interakcije koje obavljamo. Susreti sa šalterušama, prodavačicama, majstorima i usputnim prolaznicima mogu se pretvoriti u trenutke koji nam uljepšaju dan ako promijenimo pristup prema njima. Ljudi kao da jedva dočekaju susret s nekim neljubaznim da bi ga još triput pogoršali i ostatak dana kukali kako im je raspoloženje upropašteno jer je Biserka na šalteru 3 bila živčana.

Smiješno.

U interakciji s drugima uvijek nam treba biti cilj da ih ostavimo u boljem raspoloženju nego smo ih zatekli. Nekada će nam uspjeti, nekada neće, ali bitno je makar pokušati. Tuđa negativna stanja, njihovi postupci i emocije nisu osobni napad na nas i ne trebamo se osjećati ugroženo pa gristi još jače natrag. Svatko vodi jednako kompleksan život kao i mi i glupo je suditi nekome na osnovu jednominutne interakcije. Ovu teoriju se trudim što više potvrditi iskustvom te nabaciti pokoji smiješak i Dobar dan, kako ste? čak i kad bi najradije opalila nogom u zid. Možda baš to učini razliku.

Da zaključim, za pozitivan utjecaj na okolinu nije uopće potrebno puno truda i velike geste. Mnogo možemo učiniti samo ako prihvatimo da smo odgovorni za svijet oko sebe i budemo iskreni kakav želimo da bude. I nasmijmo se tu i tamo Biserki, možda budemo prvi koji su se danas toga sjetili.

Kako pozitivno utjecati na sustav oko nas?