fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U 3. maju porinut tanker za prijevoz nafte Santiago l

U Brodogradilištu 3. maj krajem prošlog tjedna u more je porinut tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija nosivosti oko 51.000 tona, koji se u tom brodogradilištu gradi za španjolsku tvrku Marflet Marine, a brodu je kumovala i dala ime “Santiago l” predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Riječ je o trećem od četiri porinuća planirana za ovu godinu u 3. maju, odnosno drugom od dva tankera istih karakteristika za španjolskog naručitelja, duljine 183 i širine 32 metra.

Kobilica za tanker Santiago l položena je potkraj prosinca 2015., gradi se pod nadzorom klasifikacijske kuće L’loyd Register, a plovit će pod zastavom Cipra.

Predsjednica Grabar Kitarović čestitala je svim graditeljima broda naglasivši da su ponovno potvrdili tradiciju i kompetenciju riječkog brodogradilišta, kao tvrtke koja može izgraditi najsloženije brodove, ali i visoko mjesto hrvatske brodogradnje u svijetu. Upravama Uljanika i Brodogradilišta 3. maja čestitala je na uspješnom vođenju tvrtki i poželjela daljnji napredak.

Naručiteljima je zahvalila na povjerenju Uljaniku i 3. maju te na prijateljstvu i vjeri u Hrvatsku, jer su, istaknula je, stajali uz Hrvatsku i njene brodograditelje tijekom Domovinskog rata, kada su bili među malobrojnim naručiteljima brodova u hrvatskim brodogradilištima i tako pridonijeli očuvanju radnih mjesta i opstanku hrvatske brodogradnje.

Direktor Brodogradilišta 3. Maj Domagoj Klarić rekao je da novi brod potvrđuje da se u riječkom brodogradilištu mogu konstruirati i izgraditi vrlo složeni i zahtjevni projekti. Zahvalio je predstavnicima naručitelja što su to prepoznali i odlučili graditi brod u 3. maju i nakon njegova restrukturiranja i ulaska u sastav Uljanik Grupe.

Vlasnik tvrtke Marflet Marine Carlos Cremades rekao je da je izgradnjom tankera Santiago l nastavljena duga i uspješna suradnja te istaknuo ponos što je njegova tvrtka gradila brodove u 3. maju i tijekom 90-tih, odnosno tijekom Domovinskog rata, kada su mnogi naručitelji napuštali hrvatska brodogradilišta. Njegova tvrtka, naglasio je, to nije učinila.

Izvor: Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT