fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska u borbi za tržište vrijedno bilijun dolara

Početkom idućeg mjeseca, točnije od 2. do 4. studenoga, u Opatiji se održava prvi veliki međunarodni halal kongres u Hrvatskoj koji će okupiti predstavnike vodećih svjetskih halal ustanova, proizvođača, pružatelja usluga, kupaca i distributera, akademske i istraživačke zajednice, veleposlanstva, državnih ustanova te predstavnike drugih domaćih i inozemnih ustanova s ciljem razmjene iskustva i predstavljanja Hrvatske i regije kao nove destinacije i primjene uspješnog modela halal norme u Europi i svijetu.

Što je halal certificiranje, zašto će idućih godina halal certificiranje biti jedan od najvećih trendova na svjetskim tržištima i zašto je to važno za Hrvatsku, za tportal objašnjava Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u RH

Treći po redu World Halal Day nakon Singapura i Indije, u potpunosti je posvećen halal tržištu, halal turizmu, halal hrani i prehrani te islamskom bankarstvu i financijama, a u sklopu izlagačkog dijela predstavit će se proizvođači i pružatelji usluga.

Sudjelovanje na ovom izuzetno važnom kongresu potvrdili su predstavnici iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara, Mauricijusa, Indije, Malezije, Singapura i Južne Koreje, a da je skup prepoznat na najvišoj razini dovoljno govori kako su među pokroviteljima Ministarstvo turizma, Ministarstvo europskih i vanjskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Check INN TV te Arapski poslovni klub. Kako doznajemo, događaj podržavaju 33 domaće i inozemne institucije te čak 13 medijskih pokrovitelja.

Visoki standardi

Kako je u Hrvatskoj započela ova priča za koju mnogi poslovni stručnjaci ističu kako bi mogla postati svjetski brend, za tportal objašnjava Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u Republici Hrvatskoj.

‘Centar za certificiranje halal kvalitete registriran je 2010., kada je i ustanovljen halal standard u Hrvatskoj, a osnivač je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Danas je centar samostalna institucija i prepoznatljiv brend i veliki potencijal koji privlači zanimanje i nemuslimana, a kojim Hrvatska može privući investicije te snažno pojačati domaći izvoz i turizam’, naglašava Dugonjić, dodajući kako će Centar uskoro izdati svoj jubilarni 100. halal certifikat što se izvrsno poklopilo sa 100. obljetnicom institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

 

Govoreći o prilikama koje pruža ova institucija koja izdaje certifikate, naš sugovornik posebno ističe turizam kao granu u kojoj halal kao brend može dodatno doprinijeti tomu da se Hrvatska nađe kao jedno od najprepoznatljivijih svjetskih odredišta kada su u pitanju te specifične usluge.

Halal turizam, objašnjava Dugonjić, drži 13 posto ukupnog turizma, a prema najsvježijim pokazateljima vrijednost halal tržišta procjenjuje se na čak bilijuna američkih dolara, a prema nekim procjenama 2019. vrijedit će 2,5 bilijuna dolara. Priliku za privlačenje investicija na ovom zahtjevnom tržištu prepoznala je i Hrvatska, kaže sugovornik, ističući pritom kako sve više hotela i restorana traži ili već ima halal certifikate i oznake ‘halal friendly’, a koje dodjeljuje centar kojim on rukovodi.

Time se, kaže Dugonjić, itekako obogaćuje turistička ponuda, ne samo posjetiteljima islamske vjeroispovijesti koji prakticiraju principe svoje vjere, već i ostalima koji su prepoznali halal vrijednosti.

Prepoznat u turizmu

‘Koliko je halal prepoznat u domaćim turističkim krugovima, ponajviše govori podatak kako je Centar nedavno izdao certifikat i jednoj umaškoj turističkoj agenciji kojoj je cilj otvoriti vrata novim tržištima, osobito arapskih i time privući to najviše rastuće tržište u svijetu. Pritom valja napomenuti podatak kako turisti s Bliskog istoka ostavljaju čak 500 dolara više od prosječnog gosta iz Europe. Govoreći o halalu kao brendu i njegovoj prepoznatljivosti u sferi turizma moram naglasiti kako je u Zagrebu postoje četiri halal hotela najviših kategorija, a certificirani hoteli postoje i na obali, dva u Dubrovniku te u Umagu, Rovinju, Rijeci i Biogradu na moru’, kazao je Dugonjić dodajući kako osim halal hrane ti hoteli osiguravaju sve halal potrebe muslimana, od prostora za molitvu do uklanjanja alkoholnih pića iz hotelskih minibarova, pa sve do posluživanja hrane i organiziranja izleta.

Muftija Aziz ef. Hasanović i Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije GupcaMuftija Aziz ef. Hasanović i Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca
Pixsell

Hotele s halal certifikatima, objašnjava Dugonjić, Centar redovito kontrolira, a daljnji koraci usmjereni su i prema zdravstvenom turizmu u kojem Hrvatska također vidi svoju šansu na globalnom tržištu, čime se, uz halal ponudu, zaokružuje čitava slika Hrvatske kao jedne od najpoželjnije halal destinacije u svijetu.

Novost su u halal standardima i škole s halal certifikatom, a zasad jedina u Hrvatskoj je Osnovna škola Matije Gupca u Zagrebu čija će ravnateljica sudjelovati na kongresu u Opatiji gdje će govoriti o pozitivnim iskustvima škole i učenika s halalom.

Visoka platežna moć

Ipak, halal certificiranje zasad je u Hrvatskoj najviše usredotočeno na prehrambenu industriju, preciznije mesnu i mliječnu industriju, a kako ističe Dugonjić, halal certificiranje sve više traži i kozmetička i farmaceutska industrija budući da je mnogo tvari koje sačinjavaju neki kozmetički proizvod životinjskog porijekla koje se također redovito kontrolira, savjetuje i educira.

Ono što posebno raduje, kaže Dugonjić, jest to da je halal prepoznat i kod potrošača nemuslimana koji povezuju halal proizvod kao jamac nečemu zdravom i kvalitetnom, osobito u segmentu zdrave hrane kao jednom od globalnih trendova u prehrani.

‘Halal certifikat je postao presudan za dobivanje posla. Dovoljno je spomenuti nedavni primjer arapskih gostiju koji su u jednom hotelu zatražili halal usluge. Kako ih hotel nije imao, gosti su našli hotel u blizini s halal certifikatom, a riječ je o bogatoj klijenteli koja sve više dolazi u Hrvatskoj zbog luksuzne ponude i zdravstvenog turizma. Upravo stoga, imajući u vidu platežnu moć takvih gostiju, s našim partnerima dodatno ćemo se potruditi kako bismo obogatili ponudu koja nudi veliki potencijal, ali i već u svijetu prepoznat brend. World Halal Day i grad Opatija kao domaćin zasigurno su mjesto i vrhunska prilika za upoznavanje mogućnosti i načina kako odgovoriti izazovima halal tržišta, ali i odlična prilika za umrežavanje s postojećim uspješnim i budućim dionicima ovog specifičnog rastućeg tržišta u svijetu’, zaključuje Dugonjić.

Izvor: Tportal.hr