fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Za 65 godina rada otvorena novouređena školska knjižnica

ŽUPANJA – Osnovna škola Mate Lovraka u Županji obilježava 65 godina rada i uspješnog djelovanja u odgoju i obrazovanju mladih generacija i ovogodišnji je dobitnik Srebrnog grba Grada Županje. Škola je osnovana na temelju Odluke Uprave Sladorane koja je o njoj skrbila i financijski pomagala. Ratne 1991. godine škola je bombardirana, uništene su učionice, nastavna sredstva i pomagala, knjižni fond i školska arhiva. Godinu kasnije je obnovljena, u njoj su boravili pripadnici HV-a, a škola je radila i u ratnim uvjetima – u privatnim kućama, u dječjem vrtiću, u OŠ Ivana Kozarca. Prije 15 godina uselila je u novosagrađenu zgradu u Ulici Alojzija Stepinca. OŠ Mate Lovraka prepoznatljiva je prema brojnim i uspješnim izvannastavnim aktivnostima – avio i brodomodelarima, pjevačkom zboru, harmonikaškom i tamburaškom orkestru, sportskim, dramskim, literarnim i novinarskim sekcijama te naprednim grupama kemičara, biologa, geografa. Učenici redovito sudjeluju na državnim natjecanjima gdje postižu zapažene rezultate, a ističu se i po humanitarnom radu. Škola je nagrađena državnim priznanjem za provođenje akcije “Škole za Afriku” i za pomoć Dječjem selu Ladimirevci, a pomagala je i stanovništvu Račinovaca, tijekom poplava 2014. godine.

Značajnu, 65. obljetnicu postojanja, škola je obilježila nizom projekata, radionica, predavanja, izložbi i svečanosti. A otvorena je i preuređena školska knjižnica. Zahvaljujući projektu oslikavanja, knjižnica je zasjala novim sjajem i oduševila brojne goste, bivše i sadašnje djelatnike, učenike i roditelje koji su nazočili na prekjučerašnjoj svečanosti. Aktivnosti na preuređenju trajale su godinu dana, zidovi knjižnice oslikani su likovima iz bajki, hrvatskim piscima, kraljevima, slikarima, skladateljima, znanstvenicima, i naravno motivima “Vlaka u snijegu” Mate Lovraka po kojemu škola i nosi ime.

– Cilj je bio stvoriti bajkovit i poučan ugođaj u prostoru školske knjižnice koja će kroz otvorena vrata pozivati djecu na čitanje i razvijati ljubav prema knjižnici i knjizi – kazala je dipl. knjižničarka Ljubica Korov, koja je i osmislila projekt Oslikavanje knjižnice. A naporan i dugotrajan rad isplatio se. Učenici su i tijekom provođenja projekta sve više vremena počeli provoditi u prostoru knjižnice, češće dolaziti i posezati za knjigama čiji likovi krase zidove. Uvjerena je da će im knjižnica zasigurno postati jedan od najdražih kutaka u školi. Uz podršku ravnatelja škole, prof. Marijana Oršolića, uz knjižničarku Ljubicu Korov projekt je realizirala prof. likovne kulture Klara Matić Benčik, uz tim mladih profesora kreativaca u školi – Ivane Tešić i Magdalene Šestan te pripravnica Ivane Mijatović i Zrinke Ivančičević.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Izvor: www.glas-slavonije.hr |