fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Belomanastircima dijele 3350 štednih žarulja

BELI MANASTIR – Jedini baranjski grad nastavlja realizaciju projekata kojima je, između ostalog, cilj podizanje svijesti o korištenju energetski obnovljivih izvora i energetskoj učinkovitosti. Sukladno najavama, počela je podjela štednih (energetski učinkovitih) žarulja. Dijeljenje će biti organizirano u svim prigradskim naseljima, belomanastirskom gradskom središtu i prostorijama Udruge romskog prijateljstva Luna. Premda je trebalo stići 2200 žarulja, stiglo ih je za trećina više, pa će biti podijeljeno 3350 komada.

– Podjela žarulja samo je manji dio projekta Energetski učinkovit pametni grad uz primjenu otvorenog koda – Pametni Grad Beli Manastir. Ukupna vrijednost projekta je 181.500 kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša financira 80 posto, a Grad Beli Manastir u projektu sudjeluje s preostalih 20 posto – kaže Marko Bogatić, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira. Naglašava kako projekt sadrži niz segmenata, poput postavljanja rutera na 10-ak mjesta u gradu (javne zgrade u gradskom vlasništvu) koji će služiti za besplatno korištenje interneta.

Bogatić dodaje kako prednost pri dodjeli žarulja imaju korisnici usluga Centra za socijalnu skrb Beli Manastir (uz predočenje osobne iskaznice), a pripadnici romske manjine moraju se javiti u gradsko Vijeće romske nacionalne manjine, točnije njegovu predsjedniku, Dušku Kostiću.

Upravo posredovanjem romskog Vijeća prekjučer su podijeljene prve žarulje. Ispred belomanastirske Knjižnice alata stvorila se neopisiva gužva.

– Od socijale koju primam ne mogu si dopustiti kupnju tih žarulja. Koliko znam, njihove cijene su od 20 kuna pa naviše, a starih žarulja, kakve smo desetljećima koristili, nigdje više nema. Čujem da se mogu kupiti u Bezdanu (Srbija, nap.a.), ali treba do tamo doći – kaže Belomanastirac Slavko, jedna od stotinjak osoba koje su strpljivo čekale red ispred “alatnice”. Svatko od njih dobio je po četiri energetski učinkovite žarulje, od kojih je jedna LED. Podjela žarulja nastavlja se danas (petak) na trgu u Branjinu Vrhu, s početkom u 11 sati. Oko 12.30 sati podjela će biti organizirana u središtu Šumarine, a u 14 sati u Šećerani, kod slastičarnice. U nedjelju (3. rujna) od 10 do 12 sati žarulje će biti dijeljene na središnjem gradskom trgu u Belom Manastiru.

– Nadam se da ćemo besplatnim štednim žaruljama bar djelomice pomoći našim sugrađanima težeg imovinskog stanja, ali i podići svijesti o korištenju energetski obnovljivih izvora i energetskoj učinkovitosti – kaže Bogatić.

Ivica GETTO

Izvor: www.glas-slavonije.hr | Foto: Ivica GETTO