fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Crveni križ poučava 150 mladih iz Hrvatske, BiH i Vojvodine

ORAHOVICA – U organizaciji Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, u Centru za edukaciju Orahovica u tijeku je 13. Ljetna škola mladih u kojoj je 150 sudionika iz Hrvatske, BiH i Vojvodine.

– U Ljetnoj školi već se 12 godina zaredom uspješno osposobljavaju mladi Crvenog križa iz društava Hrvatskog Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije, Hrvatske te iz Crvenih križeva zemalja regije. Unatoč teškoj financijskoj situaciji, vođeni dobrim rezultatima koje ostvaruju mladi koji su sudjelovali na Ljetnim školama u proteklih 12 godina te umrežavanjem mladih i brojnim upitima o mogućnosti sudjelovanja, i ove godine nastavili smo s projektom. Do sada je već obučeno više od 1500 mladih iz cijele regije i ponosni smo na sve programe i uspjehe ove škole. Ove godine trebali smo imati i program obuke 30 mladih iz hrvatskih političkih stranaka, no zbog njihovih izbornih aktivnosti premjestili smo ga za siječanj – rekao je voditelj Ljetne škole i ravnatelj Društva CK OBŽ-a Marko Đukić.

Vrijedno znanje

Radionice i programe predstavio je glavni voditelj škole Goran Latković.

– Ove godine Ljetnu školu polazi 150 mladih iz cijele Hrvatske te Sombora, Novog Sada, Doboja i Tuzle. Provodimo naše standardne radionice, kao što su radionica obuke pružanja prve pomoći, realistični prikaz ozljeda, djelovanje u katastrofama, potom programe prevencije ovisnosti i odgovornog spolnog ponašanja, sigurnog ponašanja na internetu te grupu Leadership, u kojoj educiramo za vođenje kluba mladih i poticanje volonterskog rada u svojim sredinama – rekao je Latković.

I ovogodišnji sudionici škole prezadovoljni su i lokacijom i edukacijom.

– Ovdje smo zapravo svi kao jedno, ne primjećujem nikakve razlike, što je predivno. Već sada sam jako mnogo naučio, predavači su odlični i imam osjećaj kao da sam ovdje tjednima. Cijeli život sam u CK-u Srbije i ovo mi jako mnogo koristi da vidim kako rade drugi i da sve to skupa jednog dana prenesem u svoju sredinu – kaže 19-gdišnji Igor Iđoški, iz CK Sombor.

– Ovdje je zaista predivno, organizator je napravio ugođaj kakav još ni u jednom kampu nisam osjetio. Posebno me se dojmio ovaj odnos među mladima, mislim da svi volonteri moraju ovo iskusiti. Jedan od glavnih razloga zašto sam ovdje je da prikupim korisne podatke koje ću prenijeti u svom društvu i mladima u Tuzli – komentirao je Amer Buljubašić (20) iz CK Tuzla.

Brišu granice

– Ljetna škola uistinu je sjajna, predavači odlično rade svoj posao, prenose na nas sva svoja znanja i iskustva i to ne samo predavanjem, nego i interaktivno. Imamo razne igrice, programe u kojima dajemo svoja mišljenja i sami sudjelujemo kako bismo što bolje upili sve ovo što čujemo. Svatko prije škole odabere radionice koje želi, ja sam sada na radionicama trgovine ljudima i sigurnog ponašanja na internetu, i mogu reći da sam oduševljena – kazala je Ena Ević (19), iz CK Osijek.

Ljetna škola završit će 29. kolovoza svečanošću u kojoj će mladi na razne načine prezentirati sve što su naučili u radionicama.

Vladmir GRGURIĆ

Izvor: www.glas-slavonije.hr |