fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Vukovarski arhitekt dizajnirao je palaču prije 150 godina, a ove joj je godine drugi Vukovarac vratio zlatni sjaj

Prostorije palače koja datira iz 1867. godine, a koja se nalazi u samom centru Vukovara, Krešimir Grubišić preuredio je i otvorio zadivljujuć smještajni kapacitet početkom godine, no onda je svoje prste uplela epidemija koronavirusa.

“Otvorili smo početkom ožujka 2020. godine, no nakon svega par dana, Odlukom stožera civilne zaštite ponovno smo zatvorili za sve posjetitelje, tako da u biti radimo od kraja svibnja 2020.”, govori nam Grubišić.

Raskošna palača sagrađena je 1867. godine u duhu ranog historicizma kao poslovno-stambena građevina. U prizemlju su trgovine, na katu prostorije za stanovanje.

“Palača je uvijek bila za poslovne stambene namjene pa na neki način tome služi i sad. Simbol je “zlatnog doba” Vukovara stoga  smo unutrašnjim uređenjem pokušali dočarati raskoš i način življenja u istoj”, tvrdi.

Prilikom upuštanja u projekt obnove i otvaranja vrata palače gostima koji ju posjećuju pod imenom Domestic House Lola, vlasnik se vodio vlastitim znanjem i vještinama.

“Ideja je bila sva znanja i vještine te iskustva koja sam skupljao godinama u ugostiteljsko turističkim poslovima pretočiti u sveobuhvatnu poduzetničku priliku, u svom poslovnom prostoru i naravno u svom gradu. Godinama se bavim ovim poslom, dijelom u Vukovaru kroz ugostiteljske objekte, a dijelom u Dalmaciji gdje sam u najmu imao hotel koji radi samo tijekom turističke sezone”, navodi.

No, palača je posebna. Ona je naime dizajn Frana Funtaka, poznatog vukovarskog arhitekta, a krase je elementi industrijskog stila uz dozu povijesnog i profinjenog.

“Drvo, koža i baršun igraju posebno skladan spoj u interijeru”, ističe Grubišić.

“Na katu oba dvorišna kraka nalazi se balkon od šikloškog kamena. U dvorištu se nalazi željezno spiralno stubište, a sadašnjom obnovom bogato dekorirano pročelje vraćeno je u izvorno stanje”, s ponosom će.