fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Labinska tržnica transformira se u prvu tržnicu bez plastike

U subotu, 3. srpnja sa početkom u 8.00 sati na labinskom Markatu počele su aktivnosti promocije Green plus projekta koji je po prvi puta predstavljen u sklopu Living streets “Žive ulice” inicijative koja se odvijala na prostoru Zelenica.

Kako je i najavljeno, trgovačko društvo 1.MAJ ima namjeru tržnicu transformirati u prvu tržnicu bez plastike u narednom periodu, a subotnje događanje prvo je u nizu osvještavanja, educiranja i zamjene plastike sa okolišno prihvatljivijom ambalažom i navikama naših kupaca i prodavača.

Na info štandovima 1.MAJ-a građane se tako educiralo o plastici te njenom utjecaju na našu svakodnevnicu, te su im se dijelile tekstilne i jutene torbe koje su jedan od mogućih načina sprječavanja nastanka plastičnog otpada ukoliko ih redovno koristimo pri kupnji na tržnici i općenito. Vodovod Labin je promovirao “Cool vodu iz Vodovoda” koja se možena licu mjesta konzumirati, te ujedno saznati informacije o prvoj javnoj špini koja je postavljena kraj Doma zdravlja na Katurama, ali i o budućim planovima. LAG Istočna Istra, kao koordinator Green plus projekta, informirati će građane o aktivnostima i planovima projekta te dosadašnjim postignućima.

Subotnji program vodio je Dražen Turina – Šajeta, promotor inicijative Za Labin bez plastike u sklopu Green plus projekta.

Trgovačko društvo 1. MAJ i ostali dionici Green plus projekta svake će subote tijekom srpnja na labinskoj tržnici Markatu provoditi edukativno-promotivne aktivnosti za kupce i prodavatelje u svrhu što adekvatnije transformacije labinske tržnice u prvu tržnicu bez plastike, čime se 1.MAJ priključuje globalnoj akciji Break free from plastic.

Sukladno EU direktivi Europskog parlamenta i Vijeća Europe o smanjenom utjecaju određenih plastičnih proizvoda na okoliš, jednokratna plastika tako – štapići za uši, pribor za jelo, slamke, šalice, držači balona i drugo – od 3. srpnja 2021. odlazi u povijest u svim članicama Europske Unije. Grad Labin želi ići korak dalje. Tako je s partnerima, javnim poduzećima, ustanovama i udrugama razvio Green plus inicijativu koja između ostalog uključuje i transformaciju labinske tržnice u prvu tržnicu bez plastike, a proces koordinira trgovačko društvo 1. MAJ.

(Grad Labin)