fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

AD Plastiku ugovorio projekt na devet godina za gotovo 86 milijuna eura

Osnovna djelatnost Stellantisa je dizajn, razvoj, proizvodnja i prodaja automobila sa svojih 16 brendova.

Najznačajniji hrvatski igrač u proizvodnji autodijelova, AD Plastik Grupa, ugovorio je nove poslove sa Stellantis Grupom za europsko tržište, s očekivanim prihodima od 85,9 milijuna eura u predviđenom razdoblju trajanja projekta od devet godina.

Stellantis NV multinacionalna je korporacija za proizvodnju automobila osnovana 2021. temeljem prekograničnog spajanja u omjeru 50-50 između talijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuske PSA grupe. Sjedište tvrtke je u Amsterdamu, a lani su iskazali poslovni prihod od 15,3 milijarde eura.

Osnovna djelatnost Stellantisa je dizajn, razvoj, proizvodnja i prodaja automobila sa svojih 16 brendova: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peuge, Ram i Vauxhall.

U vrijeme spajanja, Stellantis je imao približno 300.000 zaposlenika i prisutnost u više od 130 zemalja s proizvodnim pogonima u 30 zemalja. Ovo je značajan iskorak za AD Plastik koji se našao pred izazovima zbog rata u Ukrajini i posljedičnih EU sankcija prema Rusiji.

Naime, tvrtka sa sjedištem u Solinu u Rusiji ima dvije tvornice, a tamo je ostvarivala čak 27% ukupnoga prihoda. Grupacija je u Rusiji 2021. ostvarila više od 305 milijuna kuna prihoda. Prognoza za 2022. nema.

Glavni njihovi kupci na ruskom tržištu bili su Renault i Volkswagen koji drže polovicu tamošnjeg tržišta. Obje tvrtke obustavile su operacije u Rusiji, što se odrazilo i na AD Plastik.

Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika istaknuo je nedavno za Poslovni dnevnik da su zaustavljanja privremena, ali i da je teško prognozirati konačan utjecaj na njihovo poslovanje na ruskom tržištu, kao i da su AD Plastikove ruske tvornice spremne za nastavak proizvodnje.

Izvor: Poslovni.hr