fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otvoreno prvo intermodalno Park&ride parkiralište u Hrvatskoj

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji nudi Park&ride parkiralište kojim je svima omogućeno da ostave svoje automobile na parkingu i da se dalje do posla i drugih lokacija izvan grada kreću vlakovima i autobusima. Parking se ne plaća. Odnosno, autobusna ili karta vlaka “pokriva” vaše parking mjesto. Idealno, zar ne?!

Grad Sisak izgradio je Park&Ride parkiralište, prvo takve vrste u Hrvatskoj. Parkiralište se nalazi u Zvonimirovoj ulici, neposredno pored željezničkog i autobusnog kolodvora i ima 109 parkirnih mjesta isključivo namijenjenih putnicima koji putovanje nastavljaju vlakom ili autobusima Auto prometa Sisak. Iako već postoje parkirališta namijenjena putnicima javnog prijevoza sisački intermodalni Park&Ride jedinstven je po tome što je jedino sredstvo plaćanja usluge parkiranja važeća prijevozna karta za vlak ili autobus te nema dodatnih troškova za korisnike Park&Ride parkirališta.

Sustav kontrole važeće prijevozne karte razvijen je od zaposlenika gradske uprave te korisnici Park&Ride parkinga ne moraju instalirati dodatnu aplikaciju na svoj pametni telefon, već koriste ili Viber ili WhatsApp ili Messenger za slanje fotografije svoje prijevozne karte i registraciju vozila, a kontrolori tada u bazi registracija provjeravaju tko ima važeću kartu za parkiranje.

Uz jedinstveno Park&Ride parkiralište nalazi se veliki broj javnih parkirnih mjesta za ostale korisnike, poput posjetitelja nove Sportske dvorane Zeleni Brijeg, te nitko neće biti zakinut za parkirno mjesto, a Park&Ride parking osigurava uvijek dovoljan broj mjesta za putnike, koji nastavljaju putovanje javnim prijevozom. Također, Park&Ride parking otvara dodatne kapacitete parkiranja za potrebe SD Zeleni Brijeg s obzirom da posjetitelji sportskih ili kulturnih događanja u dvorani imaju mogućnost korištenja P&R parkirališta u večernjim satima, kada su u pravilu i najposjećeniji programi.

Naime, od 17 sati do 7 ujutro te vikendom i praznicima P&R parkiralište je dostupno svima te nema kontrole važećih prijevoznih karata. Gradnja Park&Ride parkirališta je plaćena 2,3 milijuna kuna te se nastavlja na projekt povezivanja komunalne zone za koje je Grad Sisak ostvario 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izvor: Green.hr