fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Adris na Jelačić plac dovodi brend Marriott?

Adris neke objekte Croatia osiguranja smještene na atraktivnim lokacijama preuređuje u hotele.

U Adris grupi, dvije godine nakon preuzimanja Croatia osiguranja (CO), zadovoljni su provedenom konsolidacijom poslovanja. Zaustavljen je višegodišnji pad premije, u 2015. na godišnjoj razini rasla je 3,5 posto dok se tržišni udjel povećao na 29 posto. Otkrivaju da privode završnici i projekte za novu razvojnu fazu čiji je cilj izrasti u regionalnog lidera u osigurateljnoj branši.

Iz ukupna paketa novih investicijskih mjera međutim, veću pozornost od biznisa osiguranja privlače odluke o prenamjeni dijela nekretnina iz portfelja CO u hotelske kapacitete. Naime, konačno su riješene prvotne dvojbe vodstva Adrisa da li u objektu na zagrebačkom Jelačić placu izgraditi luksuzni šoping centar ili butique hotel visoke kategorije. Pobijedio je ipak hotel, a upućeni kuloari iz turističkog biznisa tvrde da bi novi Adrisov hotel mogao poslovati pod brendom globalnog hotelskog operatera Marriott.

Na izravan upit dovode li Marriott, direktor korporativnih komunikacija Predrag Grubić uzvraća diplomatskim rječnikom. “Ne mogu potvrditi informaciju, ali postoje razmišljanja i u tom smislu”, znakovit je Grubić. Na potezu Praška-Jelačić plac CO u vlasništvu ima pet zgrada ukupne površine 9980 četvornih metara. Radi se o objektima povijesne baštine, u centralnoj zgradi nalazi jedna od samo tri očuvane secesijske dvorane u hrvatskoj metropoli. Na toj su lokaciji bili poslovi vezani uz osiguranja motornih vozila, no taj je segment prije pola godine iseljen u novozagrebačko naselje Otok.

Preostali dio zaposlenika, baš kao i svi iz dvije poslovne zgrade smještene u Miramarskoj, broje dane do preseljenja u novi poslovni kompleks izgrađen u susjedstvu bivše Tvornice duhana Zagreb. Grubić procjenjuje da je to preseljenje izgledno najkasnije u roku dva mjeseca. Hotelski sadržaj budućnost je i za obje zgrade na Miramarskoj, a svaka ima površinu veliku oko deset tisuća kvadrata. Staro zdanje naslonjeno na ulicu, za koje je arhitekt Marijan Haberle 1970. dobio nagradu za životno djelo, pod zaštitom je što će uvjetovati poseban tretman.

Hoteli Miramarska
Noviji, stražnji objekt izgrađen 2004. tzv. “staklenka”, premda raspolaže s “high-tech” opremom koja omogućuje optimalnu klimatsku zaštitu zgrade i računalo upravlja izgledom pročelja, zahtijevat će vjerojatno još izdašnije ulaganje da bi se od modernog uredskog prostora dobio elitni hotelski. Naime, u Adrisu namjeravaju do 2019. čak 90 posto hotelskih objekata staviti u kategoriju četiri i pet zvjezdica.  Novac naravno, ovdje uopće nije upitan. Osim što je javno objavljeno da će u iduće četiri godine u hotelsko-turističke kapacitete investirati 1,6 milijardi kuna i financijska izvješća Adrisa otkrivaju obilan raspoloživi keš, iznos prelazi osam milijardi kuna.

Treća atraktivna zagrebačka lokacija u vlasništvu CO koju očekuje prenamjena je bivša zgrada Croatia Lloyda u ulici Grada Vukovara. Kratko se razmišljalo da bi tu sa novom nadogradnjom niknula još jedna poliklinika za potrebe sestrinske tvrtke Croatia zdravstveno osiguranje, no od te se ideje ipak odustalo. Grubić kaže da još nema zaključne odluke što uraditi s tom lokacijom. Poslovni kuloari jedno su vrijeme brujali da je zainteresiran Emil Tedeschi koji navodno traži dobru lokaciju na kojoj bi okupio na više destinacija razmještene dijelove Atlantic grupe. Kupuju li zgradu Croatia Lloyda, pitali smo u Atlanticu, no i njihov odgovor je diplomatski.

“Sustavno razmatramo različite poslovne i investicijske opcije, što uključuje i upravljanje poslovnim prostorima. Jedna od razmatranih opcija u tom kontekstu je i mogućnost izgradnje vlastite poslovne zgrade, te u skladu s tom mogućnošću ispitujemo i niz različitih raspoloživih opcija na tržištu”, poručili su iz ureda Tedeschija. Uz zbrinjavanje viška nekretnina za neke nove namjene u Adrisu istodobno kroje ambiciozne planove za budućnost temeljnog biznisa Croatije. Za tu je namjenu do 2019. predviđeno najviše novca iz ukupna investicijskog ciklusa Adrisa teškog 3,9 milijardi kuna. U razvoj Croatije misle utrošiti 1,95 milijardi kuna.

Traže dopusnicu
Dio iznosa vjerojatno će biti utrošen u završno preuzimanje s obzirom da Adris danas u CO drži 62,3 posto udjela. Sada već bivša Oreškovićeva Vlada namjeravala je državni udjel od 31,26 posto ponuditi na prodaju, a procjenjivalo se da bi za njega mogla dobiti oko 700 milijuna kuna. S druge strane, Adris već dulje ne skriva planove o preuzimanju slovenske kompanije Sava Re. Adris i CO u Savi Re već drže 19,04 posto što im jamči 21,15 posto dionica s pravom glasa.

Polovicom svibnja od slovenskog regulatora mjerodavnog za industriju osiguranja Adris je zatražio dopusnicu za povećanje udjela, no odgovora s te adrese još nema.  Cilj Adrisa je, koji dionice kupuje samostalno ali i preko CO, pokušati dosegnuti 33 posto što je limit nakon kojega se mora dati javna ponuda za preuzimanje društva. Slovenska država kroz fondove u Savi Re drži više od 40 posto, a strategijom je uređeno da udjel države ne smije pasti ispod 25 posto.

Izvor: www.poslovni.hr | Foto: Zgrada Croatia osiguranja na Trgu bana Jelačića/Tomislav Miletić/PIXSELL