fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Upoznajmo hrvatsku kulturnu baštinu

Ljeto je pred vratima, a dugi i sunčani dani savršeni su za istraživanje hrvatskih znamenitosti. Koliko znate o ljepotama i povijesti naših najpoznatijih građevina? Kada ste zadnji put bili u dvorcu Trakošćan ili u Pulskoj Areni? Dugi vikendi savršeni su da krenete na putovanje Hrvatskom. Povedite prijatelje, djevojke, djecu… i zajedno upoznajte kulturne znamenitosti Lijepe Naše.

Dvorac Trakošćan

Nastao krajem 13. stoljeća, dvorac Trakošćan jedan je od najatraktivnijih, ali i rijetkih objekata u Hrvatskoj koji je uspio sačuvati vlastitu povijesnu građu. Sastoji se od dvorca, perivoja, a u okolici dvorca nalaze se jezero, livada i šuma puna hrasta kitnjaka i graba. Dvorac Trakošćan omiljeno je mjesto roditeljima s djecom, koji uživaju veslajući u čamcima jezerom dugim kilometar i pol. Na stazi oko jezera nalazi se poučna staza, duga pet kilometara, koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica uređena kao info-točka namijenjena predahu za vrijeme šetnje.

Plitička jezera

Pored njih ste prošli bezbroj puta kada ste putovali na more, no koliko ste puta zastali i posjetili naš najveći i najstariji nacionalni park Plitvička jezera? Planinski kraj od 16 jezera različitih veličina, koji se spaja se s potočićima, rječicama i slapovima modrozelene boje, jedni su od najdražih destinacija stranih turista, koji tamo zastanu svaki put kada putuju našim krajevima. Ili samo zbog njih i dolaze u Hrvatsku. Tim iznimnim prirodnim ljepotama jezera i slapova posebno je pogodovao zemljopisni položaj i specifična klima koja je zaslužna za prirodne fenomene i njihovu bogatu biološku raznolikost. Sve te prirodne ljepote razlog su zašto ga je UNESCO, među prvima u svijetu, proglasio svjetskom prirodnom baštinom. Zato, ako još niste, sljedeći put kada krenete na more, nemojte ih zaobići i ne zastati te razgledati jedan od najljepših nacionalnih parkova.

Amfiteatar u Puli

Jedan od najvećih i najsačuvanijih spomenika antičkog graditeljstva u Hrvatskoj nalazi se u srcu Istre u Puli. Iako je u povijesti Pulska Arena služila kao mjesto gladijatorskih borbi, koje je posjećivalo 20.000 gledatelja, danas je ona mjesto kulture i zabave. Najcjenjeniji hrvatski glazbenici počašćeni su kada mogu održati koncert u Areni. Godišnje je posjeti oko 300.000 turista, a ako se i vi nalazite u blizini Istre i Kvarnera, nemojte je zaobići. U njoj će se i ove godine održati Pulski filmski festival.

Crkva sv. Donata u Zadru

Putujete li prema jugu, Zadar će vam biti nezaobilazna destinacija. Stoga, prije nego li nastavite svoje putovanje, zastanite u Zadru jer sigurno nećete požaliti. Čim se parkirate u centru, šetnjom gradom naići ćete na crkvu sv. Donata, koja je dobila ime po istoimenom biskupu koji ju je sagradio u 9. stoljeću. Budući da crkva ima izvanredne akustične značajke, u njoj se već niz godina održavaju glazbene priredbe poznatog festivala srednjovjekovne i renesansne glazbe. Nakon razgledavanja te crkve koja se smatra simbolom Zadra, nemojte zaboraviti posjetiti ni Zadarske orgulje, gdje ćete osjetiti svaki šum mora i zato ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom i ovaj vikend otputujte u jednu od opisanih destinacija.

Izvor: www.poslovni.hr