fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ana Klikovac: Moje standarde usvaja sve više homeopata iz cijelog svijeta

Knjiga „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“ dr. sc. Ane Klikovac pojavila se u knjižarama u ožujku, a tri mjeseca kasnije objavljeno je i englesko izdanje knjige. Vrlo rijetko priručnik hrvatskog autora prevodi se na engleski, a pogotovo u tako kratkom roku, stoga je prijevod Bachovih kapi dr. sc. Ane Klikovac priznanje i hrvatskoj homeopatiji i komplementarnoj medicini.

Ana Klikovac certificirana je homeopatkinja koja ima titulu doktora znanosti u području ekonomije, a danas educira homeopate, Bachove praktičare i praktičare za Schuesslerove soli u cijelom svijetu. Vlasnica je tvrtke Annah d. o. o. za homeopatiju i potporu zdravlju, gdje obavlja savjetovanja i edukaciju u području prirodnih metoda iscjeljivanja. Također je vlasnica tvrtke ASHUH j. d. o. o. koja organizira međunarodnih seminara te ostale međunarodne projekte.

S dr. sc. Anom Klikovac razgovaramo o prijevodu njezine knjige na engleski, popularnosti homeopatije i Bachovih kapi u svijetu, o suradnji službene medicine i prirodnih načina liječenja te o njezinom iskustvu s Bachovim kapima i razvijanju zanimanja za Bachove kapi kod nas.

Knjiga „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“ objavljena je na engleskom jeziku nedugo nakon hrvatskog izdanja. Tko je izdavač engleskog izdanja i gdje će knjiga biti plasirana?

Izdavač engleskog izdanja knjige je izdavačka kuća B .Jain Publishing, iz New Delhija iz Indije. Ponosna sam da su oni, kao najveći svjetski izdavači literature u području homeopatije i srodnih metoda, prepoznali kvalitetu moje knjige i odlučili je objaviti. Oni rade distribuciju knjiga svojih autora u više od sto zemalja svijeta i sada će i moja knjiga postati dostupna na tom svjetskom tržištu.

Koliko je literatura o Bachovim kapima danas tražena na svjetskom tržištu? Koju inovaciju donosi vaša knjiga na tržište knjiga o Bachovim kapima na engleskom jeziku?

Bachove kapi poznate u gotovo svakom kutku svijeta, jer su jednostavne za samostalnu upotrebu. No, svima onima koji žele znati više o samostalnoj primjeni, potrebna je kvalitetna literatura koja će olakšati odabir. Na svjetskom tržištu ima dosta literature o Bachovim kapima, ali moja je ideja bila pripremiti knjigu koja će biti od koristi i onima koji prvi put čitaju o kapima, ali i praktičarima i homeopatima koji ih već primjenjuju u svojoj praksi. Ono što je moj doprinos literaturi u tom području je sistematičan pregled kapi koje su slične namjene, s jasnom diferencijacijom kroz praktične primjere. Za svake kapi sam navela i ključne riječi i izraze koji se mogu čuti u pričama pojedine osobe, koje su indikacija za odabir pojedinih kapi. Ponosna sam i na jedan dodatak u knjizi koji prati napredak tehnologije i odražava komunikaciju u dobu u kojem živimo, a to je pregled načina i stila komunikacije pojedine osobe na društvenim mrežama. Stotinu godina nakon dr. Bacha mladi uglavnom komuniciraju porukama putem raznih društvenih mreža, tako da sam pripremila pregled koji će olakšati odabir kapi s obzirom na ovu današnju virtualnu komunikaciju.

Kao i osnivač sustava Bachovih kapi dr. Edward Bach, koji je živio na prethodnom prijelazu stoljeća, prvo ste se bavili homeopatijom, pa zatim Bachovim kapima. U čemu je sličnost homeopatskih pripravaka i Bachovih kapi?

Homeopatija i Bachove kapi su prirodne metode, koje ne izazivaju nikakve nuspojave i tretiraju osobu u cjelini. Odabrana homeopatska remedija ili Bachove kapi trebaju pokrivati emocionalne, mentalne i fizičke izazove s kojima se osoba nosi. Ne odvaja se, primjerice, problem nesanice, od problema bolnih menstruacija ili alergija na pelud i hranu. Sve su to problemi koji vuku korijene iz istog uzroka, iz neke prethodne traume, šoka, stresa. Homeopatija i Bachove kapi sežu do tih uzroka i vraćaju osobu u balans. Rezultati su često brzi i trajni. Dr Bach je postavio tezu da sretna i zadovoljna osoba ne može biti bolesna, pa ako osobi vratimo nadu u ozdravljenje, vratimo im osmijeh na lice, damo im razlog zbog kojeg će se ustajati svako jutro, pomognemo im naći motiv i svrhu radi kojeg žele živjeti, bolest će se spontano povući. On je to, naime, naučio i iz svog osobnog iskustva, jer se od teške smrtonosne bolesti oporavio i poživio još 20 godina, unatoč crnim prognozama koje su mu njegovi kolege liječnici predočili.

Vaša knjiga „Bachove kapi za sretan i uravnotežen život“ izašla je u ožujku. Kako je primjenjujete u svom svakodnevnom radu u centru Annah? Kako su klijenti i korisnici usluga centra Annah reagirali na knjigu?

Zaprimam sjajne reakcije na knjigu! Svi mi kažu kako im je knjiga pomogla, kako je jednostavna, pisana lako razumljivim stilom, da je čitljiva. Mnogi su je pročitali u jednom danu, nisu je mogli ispustiti iz ruku koliko im je bila zanimljiva. Mojim stalnim klijentima je bilo drago da mogu u knjizi pročitati i moje primjere iz prakse, kao i moja osobna iskustva. Način na koji sam pisala – otvoreno, čak i o svojim teškim trenucima u životu, kada su i meni bile potrebne Bachove kapi, dale su mojim klijentima neku dodanu vrijednost. Meni je drago da vidim da knjiga postiže svoju svrhu, ono radi čega sam je i krenula pisati. Javljaju mi se čitatelji i zahvaljuju jer sad i sami znaju odabrati kapi za sebe i svoje ukućane. Kroz knjigu su bolje upoznali sebe i svoje najmilije. To je zapravo knjiga samopomoći i samo čitanje knjige donosi olakšanje. Nije poanta da morate popiti neke kapi. Bitno je razumjeti sebe, partnera, djecu, roditelje… i raditi na sebi – na svom duhovnom, mentalnom i emocionalnom razvoju.

Na online promociji knjige sudjelovali su liječnica dr. Metka Regan i redatelj Bobo Jelčić, koji su se složili da će u budućnosti Bachove kapi i prirodni načini liječenja sve više primjenjivati. Koliko su među našim liječnicima danas poznate prednosti prirodnih načina liječenja?

Poznati su itekako. Nekima su poznate dobrobiti prirodnim metoda pa ih i sami koriste, a nekima su poznate dobrobiti, ali im se upravo zato i opiru. Ponekad se možda čini suludo da nekakve biljne kapi mogu pomoći riješiti nešto za što medicina nema dostupna rješenje. No, ja uvijek govorim jedno: medicina i prirodne metode se trebaju koristiti zajedno, a ne odvojeno. Nema tu „ili-ili“. Ne podržavam ekstremizam kod svojih klijenata. Medicina i napredak medicine nam je dostupan i potreban. Uz to samo treba koristiti blagodati jednostavnih i blagotvornih pripravaka iz prirode, koji isto tako imaju svoju višestoljetnu tradiciju, kao što su homeopatija, ayurveda i slične metode. Moj je san da se to jednog dana udruži, ujedini, kao što to već rade u nekim zemljama poput Indije, Njemačke, itd.

U razvijenim zapadnim zemljama komplementarna medicina primjenjuje se mnogo šire i dostupna je u zdravstvenim ustanovama. Kakav je danas stav znanosti prema prirodnim načinima liječenja? Koliko se istražuju homeopatija i Bachove kapi i što pokazuju znanstvene provjere njihova djelovanja?

Znanost uporno osporava dosege homeopatije i Bachovih kapi u domeni iscjeljivanja. Iz jednog razloga, a to je nemjerljivost rezultata. U homeopatiji i Bachovim kapima polazi se od individualnog pristupa klijentu. Nema jednog lijeka koji odgovara svima. Tako „glavobolji“, za koju u ljekarni svi mogu dobiti isti lijek, u homeopatiji pristupamo individualno i tražimo remediju koja odgovara simptomima glavobolje. Nas u homeopatiji zanima i lokacija, vrsta i intenzitet boli, što olakšava i pogoršava glavobolju (svijetlo, buka, kretanje, ležanje, itd), u koje doba dana ili noći se javlja bol, koji su popratni simptomi, što je prethodilo pojavi te tegobe… Zanima nas da čujemo klijenta, a klijentu je bitno da se ima kome izjadati i da ga netko sasluša. Zato je i homeopatska terapija individualizirana. I kako sad izmjeriti rezultate izlječenja glavobolje, kad je svatko od klijenata dobio svoj lijek – različit lijek?! No, s druge strane, uvijek postavim pitanje – kako to da tako puno liječnika u svijetu koristi homeopatiju? Puno ih se bavi homeopatijom, puno ih koristi homeopatiju za sebe i svoju obitelj. Kako to da ti visoko-obrazovani ljudi, pametni ljudi, koriste homeopatiju? Kako to da engleska kraljica koristi homeopatiju, kao i cijela kraljevska obitelj? Imaju dovoljno savjetnika oko sebe da ih se uputi u to da su to besmislice i placebo, no nitko ih nije tako uputio. Za kraljicu biraju samo najbolje, a to uključuje i homeopatiju.

U svojoj knjizi o Bachovim kapima iznijeli ste svoje iskustvo primjene Bachovih kapi, koje su vam pomogle u vrlo stresnim životnim razdobljima. Koliko se od tada do danas razvilo tržište Bachovih kapi kod nas?

Moja je misija da širim znanja o ovim prirodnim metodama, ne samo kod nas, nego i u svijetu. Obišla sam pola svijeta u potrazi za znanjima, učila od najboljih homeopata, učitelja, liječnika homeopata kako bih na ove naše prostore donijela ta znanja i iskustva. Postavila sam neke nove standarde, da se na ove metode gleda kao na priznate i učinkovite metode. Da se savjetovanja obavljaju profesionalno, u poslovnim prostorima, a ne u kućnoj radinosti. To je jedini put da ove metode postanu priznate – održavati visoke standarde savjetovanja i edukacije. Ponosna sam da su mnogi koji se danas bave ovim metodama učili kod mene, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire – u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Danas pak predajem homeopatiju i za renomiranu Indijsku homeopatsku akademiju, a kroz programe koje sam samostalno kreirala podučavam homeopate diljem svijeta, od Amerike i Kanade, do Australije. Ponosna sam da se za Hrvatsku sad čuje i kroz moj rad i kroz moju knjigu. Standarde koje sam postavila u homeopatskoj praksi, sada usvaja sve više homeopata diljem svijeta. Da svaki homeopat treba u svoju praksu uključiti i Bachove kapi i Schuesslerove soli, i da to bude standard u uslugama koje nude, to je nešto na čemu radim, u tom području radim edukacije, i to je sve više prihvaćeno u homeopatskim krugovima.

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar