fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Aplikacija uz pomoć koje ćemo imati izravan uvid u proračun

Uz pomoć ove aplikacije svi građani mogu provjeriti kakvi su proračuni u njihovim općinama, gradovima i županijama.

Hrvatska zajednica županija predstavila je aplikaciju “Otvoreni proračun”, uz pomoć koje će građani moći izravno dobiti podatke o visini proračuna u svojoj jedinici lokalne samouprave, kao i o stanju gospodarstva te priljevima u proračun.

Izuzev gradova, u ovaj su projekt projekt uključene i hrvatske županije te Grad Zagreb, javlja Dnevnik.hr.

“Ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac. Međutim, aplikacija za cilj ima i usporedbu proračuna županija kako bi na što je moguće bolji način županije unaprijedile svoju učinkovitost i podigle kompetitivnost.

Radi se o velikom koraku naprijed u transparentnosti. Naglasio bih kako ovom aplikacijom želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna”, izjavio je tom prilikom Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Ovim smo povodom i sami iskušali tu aplikaciju. Ukratko, zasad joj je najveći minus što su građanima vidljivi samo prihodi jedinice lokalne samouprave, kao i njihova diferencijacija slijedom izvora, a još nema uvida u rashode. Podaci se mogu pretraživati unatrag pet godina, kao i vidjeti koliki je proračun po glavi stanovnika u pojedinoj jedinici lokalne samouprave odnosno županiji.

To je zapravo najveća prednost ovog alata, jer se lako mogu usporediti financijska i gospodarska kretanja u različitim jedinicama lokalne samouprave i županijama, kao i kakvi su trendovi tih kretanja u određenom vremenskom razmaku.

Osnovni modul ove aplikacije dostupan je na stranici http://croracun.hr/ te putem web-stranice Hrvatske zajednice županija.