fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U trećem valu akcije Lidla i P&G-a prikupljeno 117.074 kuna za obnovu domova

Kuharskom radionicom koju je vodio poznati chef i Lidlovo zaštitno lice Mate Janković u koprivničkom Centru za pružanje usluga u zajednici “Svitanje” obilježen je završetak trećeg vala humanitarne akcije Reci DA! tvrtki Lidl Hrvatska i Procter&Gamble.

Kupnjom proizvoda tvrtke P&G u trgovinama Lidla Hrvatska, među kojima su Ariel, Lenor, Jar, Pampers, Always, Head&Shoulders, Pantene, Gillette i Old Spice, prikupljeno je 117.074 kuna za uređenje centara za pružanje usluga u zajednici u Slavonskom Brodu, Koprivnici i Karlovcu.

Mirisi i okusi iz kuhinje poznatog kuhara Mate Jankovića izazvali su oduševljenje korisnika koprivničkog Centra za pružanje usluga u zajednici “Svitanje”. Mate Janković se pridružio humanitarnoj akcije Reci DA!, te osmislio ukusne i zdrave obroke koje je pripremio zajedno s djecom, štićenicima Centra.

Humanitarnu kampanju Reci DA! zajednički provode tvrtke Lidl Hrvatska i Procter&Gamble, a u trećem valu koji je upravo završio, prikupljeno je 117.074,00 kuna za uređenje centara za pružanje usluga u zajednici u Slavonskom Brodu, Koprivnici i Karlovcu.

“Uloga našeg Centra za pružanje usluga u zajednici, koji je nastao transformacijom Doma za djecu Svitanje, je da svako dijete raste i razvija se u okruženju obitelji, bilo biološke bilo udomiteljske. Jedna od radionica koje omogućujemo našim korisnicima usluga su i radionice kuhanja na kojima uče ne samo o važnosti zdrave prehrane i pripremanju obroka, nego i o važnosti međusobnog povezivanja tijekom zajedničkih obroka”, izjavio je ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje, Milivoj Androlić.

Kuhar Mate Janković je osmislio nekoliko zanimljivih jelovnika uz okuse koji su primamljivi djeci te ujedno zdravi i lagani za pripremu, a nakon radionice je izjavio: “Kuhanje za djecu uvijek je poseban izazov jer djeca hranu najčešće doživljavaju vizualno pa tek onda okusom. Tradicionalna hrvatska kuhinja nudi brojne mogućnosti za uravnoteženu prehranu i zato je moj jelovnik bio osmišljen na jednostavan način koji je podsjetnik na mirise koji su se širili iz kuhinja naših baka”.

Centar za pružanje usluga u zajednici “Svitanje” u Koprivnici među prvima je u Hrvatskoj koji je prošao potpunu transformaciju i u kojemu djeca bez adekvatne obiteljske skrbi ne borave u dječjem domu, nego su smještena u udomiteljske obitelji ili se njihova prava štite pružanjem pomoći unutar biološke obitelji.

Jedan od načina rada s obiteljima su i radionice kuhanja. Kuharskom radionicom uz Matu Jankovića ujedno je najavljena i obnova kuhinje

“Do sada je u prethodna dva vala kampanje Reci DA! prikupljeno oko tristo tisuća kuna za obnovu sedam dječjih domova. U još tri grada pomažemo uljepšati svakodnevicu djeci koja odrastaju bez odgovarajuće roditeljske skrbi i veselimo se što nas već drugu godinu za redom tijekom trajanja kampanje podržavaju kupci proizvoda tvrtke P&G u trgovinama Lidla Hrvatska”, izjavila je marketing menadžerica P&G-ja u Hrvatskoj, Antonija Svirčić.
“Tijekom dvije godine koliko traje kampanja Reci DA! svjedočili smo i transformaciji domova za djecu u centre za pružanje usluga u zajednici i veseli nas kad vidimo da je sve veći naglasak na odrastanju djece unutar obitelji. Zato je i radionica kuhanja s našim ambasadorom Matom Jankovićem usmjerena na jačanje obiteljskih veza”, rekla je Lana Jugo, voditeljica Odnosa s javnošću Lidla Hrvatska.

Treći val humanitarne akcije “Reci DA!” u svim Lidlovim trgovinama završio je 2. listopada te je ukupno prikupljeno 117.074,00 kuna za ugodniji boravak u dječjim domovima u Slavonskom Brodu, Karlovcu i Koprivnici.

U 12 dječjih domova/centara za pružanje usluga u zajednici kojima je osnivač Republika Hrvatska smješteno je 447 djece, a za 431 dijete se pružaju usluge boravka ili organiziranog stanovanja.

Izvor: Jatrgovac.com