fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Baranjski grad ucrtava se na hodočasničku kartu

U Belom Manastiru stopa se postavlja 30. lipnja. Sveti Martin svetac je koji je prehodao veći dio Europe
Stopa svetog Martina bit će postavljena 30. lipnja u Belom Manastiru.

Baranjski će se grad tako ucrtati na turističku, kulturnu i hodočasničku kartu Europe, u sklopu najstarijeg europskog kulturnog itinerara “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”.

Sveti Martin svetac je koji je prehodao veći dio Europe. Mjesta kojima je prolazio čine zanimljivu mrežu putova koja odgovara rasporedu katedrala, crkvica i kapela. Ideja je projekta, istaknuto je, umrežiti sva ta mjesta gradeći tako put zdravog življenja i zajedništva kao simbol Martinova hodanja, ali i graditi put za hodočasnike s idejom solidarnog dijeljenja i brige u ekološkom i socijalnom smislu.

Zbližavaju se tako i ljudi i običaji u svojoj raznolikosti te se promiču zajedničke vrednote iz bogate europske materijalne i nematerijalne baštini sv. Martina. Itinerar “Sveti Martin” proglašen je 2005. godine Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe i u svečevom je gradu inauguriran Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa. Ukupno je deset takvih kulturnih centara – u Mađarskoj, u Francuskoj i Italiji, Sloveniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Slovačkoj, Luksemburgu i Hrvatskoj.

Mjesta se priključuju Via Sancti Martini simboličnim postavljanjem stope sv. Martina, na katedralama, crkvama, kapelicama. Riječ je o maloj skulpturi, čiji je autor francuski kipar Michel Audiard. Postavljeno je više od 200 stopa. U Hrvatskoj su 44 crkve posvećene tom svecu, a nacionalni Kulturni centar sveti Martin postavio je 18 stopa od 2007. godine.

Izvor: Lokalni.hr