fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Barcelona proglašena Europskim šumskim gradom za 2022. godinu

Katalonski grad Barcelona okrunio se titulom Europskog šumskog grada za 2022. godinu. Nagrada predstavlja priznanje za upravljanje gradom i metropolitanskim područjem koje uključuje očuvanje, zaštitu i razvoj šumskih područja, kao i istraživanje novog urbanog modela koji promiče rješenja temeljena na prirodi.

Možda na prvi pogled nikada ne biste rekli kako bi Barcelona mogla biti proglašena za šumskim gradom za 2022., no upravo ovaj katalonski grad od 1,6 milijuna stanovnika postao je europska šumska prijestolnica. Gradonačelnica Ada Colau će danas, 6. listopada primiti nagradu u Barcelona Design Hubu, a događaj će se održati u sklopu znanstvenog seminara ‘Biocities at the Design Museum of Barcelona’, koji prepoznaje i podupire rad Barcelone i njezinog metropolitanskog područja u upravljanju, očuvanju i održavanju šuma, temeljnog dijela zelene metropole infrastruktura. Tijekom godine Barcelona je također bila domaćin niza događaja i aktivnosti za stručnjake i širu javnost koji vode raspravu o biogradovima i novom načinu projektiranja i upravljanja gradovima, koji se temelji na načelima kružne bioekonomije.

Nagrada Barceloni predstavlja priznanje za upravljanje gradom i metropolitanskim područjem koje uključuje očuvanje, zaštitu i razvoj šumskih područja, kao i istraživanje novog urbanog modela koji promiče rješenja temeljena na prirodi. U tom okviru, grad Barcelona i njezino metropolitansko područje poticat će sudjelovanje javnosti u aktivnostima povezanim s ovogodišnjom temom seminara: Bioekonomija za gradove. Kako biogradovi mogu promijeniti način na koji živimo na planetu? Dodjeljivanje ove titule također nastoji da grad laureat promiče svijest o ulozi europskih šuma. Prethodni europski šumski gradovi uključuju Bilbao (2014.), Sankt Peterburg (2015.), Beč (2016.), Oslo (2017.), Sardiniju (2018.), Aberdeen (2019.), Bonn (2020.) i Prag (2021.).

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay