fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Besplatni vrtić u Belišću najbolji u Hrvatskoj

Prema portalu gradonacelnik.hr najbolji vrić u Hrvatskoj je onaj u Belišću.

Gradski Dječji vrtić Maslačak Belišće djeluje na četiri lokacije i to u Belišću u kojem je matični vrtić, te Bizovcu, Petrijevcima i  Gatu, gdje su smješteni područni vrtići.  Vrtić ukupno pohađa 306 djece u 14 odgojnih skupina, od čega matični vrtić u Belišću pohađa 180 djece i područni vrtić u prigradskom naselju Gat pohađa 22 djece.

Vrtić djeluje od 1942. godine, a u svojoj dugoj povijesti prošao je dvije dogradnje i jednu rekonstrukciju. Prva dogradnja, odnosno proširenje kapaciteta dogodilo se 1972./1973. godine kada je dograđeno prizemlje sadašnjeg vrtićkog dijela zgrade. Drugo proširenje kapaciteta vrtića dogodilo se 1987. godine kada je podignut kat izgrađen od montažnih elemenata kojim se dodatno povećao kapacitet vrtića.

Treća i najvažnija rekonstrukcija završena je 2018. godine kada je proveden projekt energetske obnove zgrade dječjeg vrtića vrijedan gotovo sedam milijuna kuna.

Za ovaj projekt Grad je osigurao sufinanciranje iz EU fondova, kao i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Osječko-baranjske županije. Radovi su obuhvatili izmjenu krovišta, zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom, postavljanje nove elektroinstalacijske mreže, izolacije na vanjskoj ovojnici zida i ugradnju novog sustava centralnog grijanja. Kroz projekt R-SOL-E, financiran kroz program prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC Croatia-Serbia, postavljena je solarna elektrana na južnoj strani krovne konstrukcije, čime se dodatno pridonosi energetskim uštedama. Osim navedenih poslova, koji su bili sastavnica projekta energetske obnove zgrade vrtića, radilo se i na poslovima koji nisu bili dio navedenog projekta, a odnosili su se na uređenje kanalizacijske mreže, postavljanje novih vodovodnih instalacija i uređenje sanitarnih čvorova postavljanjem nove opreme te podova. Ušteda energije je veća od 78 %.

Što se tiče programa, predsjednica Upravnog vijeća vrtića Karolina Štefan Bugarinović kaže kako su roditeljima i djeci na raspolaganju tri redovna programa (Cjelodnevni (10-satni) jaslički program,  cjelodnevni (10-satni) vrtićki program i poludnevni (5-satni) vrtićki program), te kraći programi predškole, katlogičkog vjerskog odgoja uz primjenu Montessori pedagogije u vjerskom odgoju djece predškolske dobi, te rano učenje engleskog koje se provodi u sklopu projekta „Maslačak – prijatelj djece“.

Riječ je, naime, o EU projektu kroz kojega je DV Maslačak osigurao 3,17 milijuna bespovratnih kuna za unaprjeđenje rada vrtića.

‘Vrijeme trajanja projekta je od 15. siječnja. 2019. godine do 15. srpnja 2021. godine, a cilj je poboljšanje već postojećih te uvođenje novog programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz organiziranje produženog boravka djece u vrtiću u poslijepodnevnim satima u matičnom i područnim vrtićima koji se nalaze u ruralnom području. Projektom se omogućilo i educiranje odgojiteljica pohađanjem posebnih pedagoških programa, putem čega će se poboljšati kvaliteta pruženih usluga s ciljem poboljšanja komunikacijsko-inkluzivnih vještina odgojiteljica, a što će rezultirati poboljšanjem pedagoških standarda vrtića. Opremit će se i senzorna soba za integraciju koja će koristiti posebno djeci s teškoćama u razvoju, za koju je osiguran i prijevoz kupovinom novog kombi vozila. Vrtićka dječja igrališta dobit će nova igrala i didaktičku opremu kako bi se djeca što više animirala na sport i rekreaciju’, ističe predsjednica Upravnog vijeća.

Organiziranjem produženog boravka produžilo se i radno vrijeme vrtića, pa djeca mogu ostati do 19,15 sati sukladno potrebama roditelja, a zaposleni su i novi djelatnici. Uz to, svakom upisanom  dijetetu s poteškoćama u razvoju osiguran je osobni asistent, odnosno pomagač u odgojno – obrazovnom procesu.

Izvor: Gradonacelnik.hr