fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Horse Box Vinkovci dobitnik nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Više od 150 nominiranih iz svih dijelova Hrvatske u sedam kategorija nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, promotori tradicije, kulturne i prirodne baštine te lokalnih proizvoda našlo se jučer u Zagrebu na dodjeli nagrada najboljima u ruralnom turizmu Hrvatske.

„Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ nagrada je koja se dodjeljuje drugu godinu tijekom velike ocjenjivačke akcije Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju projekti i proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva izvornost i stvaraju novi proizvodi.

Šampion sedmog „Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske“ za 2019. godinu je „Roxanich Wine & Heritage Hotel“ iz Motovuna, a uz šampionsku titulu na svečanosti u zagrebačkom hotelu Academia dodijeljene su i zlatne, srebrne i brončane plakete te posebna priznanja u sedam kategorija: ponajboljim turističkim seljačkim gospodarstvima, poduzetnicima u ruralnom turizmu, ruralno-turističkim projektima i manifestacijama, za tradicijsku ruralnu gastronomiju, vinski turizam te zaštićene i marketinške oznake.

Nekoliko nagrada pristiglo je i u Vukovarsko-srijemsku županiju.

U kategoriji „Poduzetnici u ruralnom turizmu“ posebno priznanje za funkcionalnu prenamjenu u ruralnom turizmu dobio je projekt „Horse Box“ iz Vinkovaca, vlasnice Marijana Ač Rapčan. Brončana povelja u kategoriji „Ruralno-turističke manifestacije“ otišla je u Vukovar za manifestaciju ”Dunav svome gradu – susreti folklornih društava”. U kategoriji „Tradicijska gastronomija“ Bistro Pizzeria Prenoćište „Aquarius“ (Restoran Aquarius) iz Bošnjaka primila je zlatnu povelju. Srebrnu povelju u kategoriji ”Zaštićene i marketinške oznake” primio je OPG Vlado Ferbežar iz Otoka.

„Supruga je na tu ideju došla prije par godina kada je vidjela na Internetu slike prikolica koje su prerađene u pokretne kafiće, cateringe ili restorane. Prošle godine konačno smo došli do mogućnosti da si priuštimo jednu takvu ekshibiciju i s radovima smo počeli u veljači 2019. godine. Nabavili smo staru prikolicu za konje iz 1989. koja je donedavno vozila konje, a prenamjena je trajala do rujna kada smo napokon i dobili dozvolu za rad“, rekao je Jurica Rapčan, suprug Marijane Ač Rapčan i jedan od vlasnika „Horse Boxa“, pokretnog kafića koji olakšava ljudima organizaciju brojnih događaja.

Pravi mali raj u društvu konja stacioniran je u Konjičkom klubu Eohippus, no prema potrebi dolaze na bilo koje druge lokacije. Lokacije na kojemu je gotovo pa i nemoguće organizirati rođendan, krštenje, krizmu ili neku drugu proslavu. Pokretnost je nešto što „Horse Box“ čini jedinstvenim u Hrvatskoj jer rijetko gdje ćete imati priliku popiti kavu usred njive.

„Nudimo kompletnu uslugu, od hrane i pića do ozvučenja ili hostesa, sve što je potrebno jednom kafiću i malom restoranu. Tu nam naravno uskaču poslovni partneri koji odrađuju poslove koje mi ne možemo“, dodao je.

Marijana je iskoristila poticaj za samozapošljavanje, a dobila je i poticaje od mađarske Vlade za pripadnike mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj za pokretanje vlastitog posla. Radilo se o oko 100 tisuća kuna, a tu je manji dio otišao u prikolicu, dok su ostatak financirali iz vlastitih sredstava. Investicija je to vrijedna gotovo 250 tisuća kuna, no prikolica je danas zato opremljena ledomatom, perilicom posuđa, hladnjakom, caffee aparatom za espresso i ostalim uslugama i potrepštinama koje mogu zadovoljiti do 100 ljudi.

„Drago nam je što smo dobili ovo posebno priznanje jer je to pokazatelj da je naša ideja prihvatljiva mnogim drugim ljudima, ne samo nama. Nadamo se da će to biti jedan vjetar u leđa i da ćemo kroz medije napraviti pravi posao, osobito od proljeća kada nam vrijeme bude dopuštalo“, komentirao je Rapčan nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.

Izvor: Novosti.hr