fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Besplatno porezno savjetovanje – nova usluga za članice

Na temelju iskazanih potreba gospodarstvenika, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je uslugu poreznog savjetovanja.

Usluga je namijenjena svim članicama Komore, besplatna je i dio je paketa pomoći gospodarstvenicima. Moguće ju je koristiti jednom godišnje i to dodjelom vaučera koji je jednak vrijednosti jednog upita odnosno jednog stručnog mišljenja/očitovanja ovlaštenih poreznih savjetnika sukladno Zakonu o poreznom savjetništvu.

Vaučeri se dodjeljuju prijavom na internetskoj stranici HGK i to po redu zaprimanja. Potrebno je dostaviti i detaljno obrazložiti postavljeno pitanje (ili više njih, ali vezano za određeni problem) za ovlaštene porezne savjetnike uz svu popratnu dokumentaciju potrebnu za razumijevanje upita i izradu stručnog mišljenja. Sukladno navedenom postupku odabira, članici će biti dostavljena obavijest o dodjeli vaučera odnosno mogućnosti korištenja usluge poreznog savjetovanja s naznakom predviđenog datuma izvršenja. Porezni savjetnici izradit će mišljenje/očitovanje u pisanom obliku koje će HGK dostaviti članici odmah po zaprimanju. Broj vaučera je ograničen i baziran je na mjesečnoj osnovi. Prijave se otvaraju 1. u mjesecu i zatvaraju ispunjenjem maksimalnog broja prijava za taj mjesec. Ako zainteresirana članica ne ostvari pristup usluzi radi navedenog ograničenja, prijavu je moguće ponoviti idući mjesec ili koristiti usluge stručnjaka za poreze HGK.

Imajući na umu kompleksnost sustava oporezivanja u RH, uzrokovanog prilagodbom na zajednički sustav oporezivanja EU, Hrvatska gospodarska komora je pokrenula čitav niz usluga vezanih za edukaciju i savjetovanje članica pa je tako na nivou četiri regionalna centra RH (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek) moguće sudjelovati i na besplatnim seminarima o aktualnim poreznim pitanjima na kojima predavanja drže renomirani porezni stručnjaci Hrvatske komore poreznih savjetnika.

HGK vjeruje kako će usluga poreznog savjetovanja olakšati poslovanje članicama i pridonijeti lakšem razumijevanju poreznih zakona i propisa.